Abonnee worden? Kies je leesformule

Psychiater spreekt drie uur op euthanasieproces: “Dat autisme verklaarde alles. Tine was innemend en intelligent, maar ook manipulatief en op zoek naar conflict”

  • Psychiater spreekt drie uur op euthanasieproces: “Dat autisme verklaarde alles. Tine was innemend en intelligent, maar ook manipulatief en op zoek naar conflict”
    Tine Nys (midden) met haar zussen.

Tien jaar is het geleden dat Tine Nys euthanasie kreeg. Tien jaar moesten de dokters die haar daarin bijstonden – en door de familie van Tine beschuldigd worden van moord – erover zwijgen. Tot maandag, tijdens hun verhoor voor het hof van assisen. Één sleutelwoord daarbij: autisme. Volgens de een het voorwendsel om de euthanasie te kunnen verantwoorden, volgens de ander de fundering waarop alle andere problemen van Tine zich hebben opgestapeld. “En ja, dat was ongeneeslijk.”

“Kan iedereen mij goed verstaan?” Lieve Thienpont (67) toont een beetje iel, maar ze spreekt beslist. Ze spreekt graag. En ze mocht spreken. Een uur of drie. Bij haar soundcheck greep assisenvoorzitter ...

AANGERADEN