15-jarige Coco Gauff wint opnieuw de clash der generaties: 39-jarige Venus Williams uit Australian Open

Venus Williams (39) haalde het niet tegen Coco Gauff (15). Foto: AP

Een zege boordevol symboliek was het, de triomf van Coco Gauff (15) tegen Venus Williams (39) in de Australian Open. De oudste speelster van het toernooi buigt voor de jongste. Het verleden van het tennis maakt plaats voor de toekomst van de sport.

De grillen van het lot hadden Coco Gauff en Venus Williams net als op Wimbledon 2019 tegenover mekaar geplaatst in de eerste ronde van een major. En net als op de Londense pelouze haalde de jeugd het van de ervaring. Zeven maanden geleden had dat resultaat voor sensatie gezorgd. De oudste van de Williams-zussen bezat met negen finales en vijf overwinningen een uitgebreid palmares op Wimbledon, maar zelfs in haar favoriete speeltuin moest ze knielen voor een vrijwel onbekende Amerikaanse qualifier van amper vijftien jaar.

15-jarige Coco Gauff wint opnieuw de clash der generaties: 39-jarige Venus Williams uit Australian Open
Foto: EPA-EFE

Zeven maanden later verrast het resultaat niemand meer. Venus’ jongste overwinning dateert al van eind september 2019 en ze had in de aanloop naar de Australian Open met een haperende heup twee toernooien afgezegd. Bovendien bezit ze op 39-jarige leeftijd niet meer de atletische capaciteiten en de mobiliteit – twee stappen tot aan het net – die haar topjaren kenmerkten. Aan de overkant zag Williams een ontluikende grootheid staan, die die eigenschappen in overvloed bezit. “Voor haar leeftijd is ze heel matuur”, loofde Williams. “The sky is the limit.”

Stoppen na de Spelen

Na haar doorbraak op Wimbledon won Gauff titels in zowel dubbel- als enkelspel, waardoor haar ranking verbeterde van 313 naar 67. Zeven maanden later is ze fysiek en mentaal gegroeid. “Sinds de US Open is mijn instelling veranderd. Iedereen had mij over dat toernooi aangeklampt en ik stond constant onder spanning.” Is het de overmoed der jeugd? Gauff schrikt alvast niet terug voor de grote woorden. “Mijn missie is om de beste te worden. Ik geloof dat ik iedereen kan kloppen.”

Zou het Williams’ laatste passage in Melbourne geweest zijn? Geruchten willen dat ze na de Olympische Spelen een punt zet achter een carrière die zich over vier decennia uitstrekt. Daarin verzamelde ze zeven majors, waarvan vier exemplaren vóór Gauff geboren was.

Door Marc Vermeiren
  • Meest recent