Abonnee worden? Kies je leesformule

21/01/2020 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Otto-Jan Ham duikt in de derde aflevering van ‘Brain man’ een flotation tank in om zijn hersenen tot rust te brengen. Canvas

Pillen slikken of mediteren om slimmer te worden

Nadat ze vorige week gingen bibberen op IJsland, trekken Otto-Jan Ham en zijn kompaan Bart Van Peer vanavond naar Californië in de derde aflevering van Brain man. In Silicon Valley gaan ze op zoek naar nieuwe manieren om hun hersenen te boosten.

De eerste vraag die het duo zich stelt: hoe kunnen we zo snel mogelijk en zonder al te veel moeite ons brein optimaliseren? Een zoektocht naar de zogenaamde ‘shortcuts’ barst los. Otto-Jan probeert het met kauwbare koffie en zogenaamde ‘nootropics’. Voedingssupplementen zijn dat, die de werking van je hersens verbeteren. Toch is het opletten geblazen, want het wetenschappelijk onderzoek naar die nootropics staat nog in zijn kinderschoenen. De exacte uitwerkingen staan nog niet in steen gebeiteld. Meer uitleg krijgt Otto-Jan ook van een ‘brain hacker’, een man die dagelijks tientallen pillen slikt om zijn hersenen te versterken.

Helikopter besturen

Naast de tips om hun hersenen te trainen, onderzoekt het duo vanavond eveneens de kracht van hersengolven. Waar kunnen we de elektrische activiteit van onze hersenen nu eigenlijk allemaal voor gebruiken? Voor taferelen die zelfs de meest ervaren sciencefictionschrijver niet kan bedenken, zo blijkt. Want Otto-Jan leert een helikopter besturen met de kracht van zijn eigen hersengolven. Om daarna opnieuw het water in te duiken. Hij gaat een uurtje drijven in een ‘flotation tank’ om zijn brein tot rust te brengen.

Brain man, Canvas, 21.20 uur

AANGERADEN