Abonnee worden? Kies je leesformule

21/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Doodrijder van Merel wordt voorwaardelijk vrijgelaten.  

Doodrijder Merel De Prins moet zich psychisch laten begeleiden

Muhammed Aytekin (23), de man die in oktober 2015 de 12-jarige Merel De Prins doodreed in Vilvoorde, wordt voorwaardelijk vrijgelaten. Dat heeft de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank gisteren beslist. Hij moet zich wel onder andere psychosociaal laten begeleiden.

Aytekin reed Merel De Prins van de fiets en vluchtte nadien naar het buitenland. Hij bleek allesbehalve aan zijn proefstuk toe en had op het moment van het dodelijk ongeval zijn zoveelste rijverbod. De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde hem tot een effectieve celstraf van vijf jaar, een boete van 6.000 euro en een levenslang rijverbod. Drie jaar na het ongeval mocht Aytekin de gevangenis al verlaten en werd hij onder elektronisch toezicht geplaatst.

Eind november vorig jaar werd Aytekin betrapt in een onverzekerd voertuig. Maar zijn advocaten konden aantonen dat het bewuste voertuig niet van hem was en dat die wagen wel degelijk verzekerd was. De strafuitvoeringsrechtbank zag er gisteren geen graten in om hem voorwaardelijk vrij te laten. Wel kreeg Aytekin elf voorwaarden opgelegd. Zo moet hij vast werk hebben, een aangepaste psychosociale begeleiding volgen, de slachtoffers vergoeden en uit hun buurt blijven.

De ouders van Merel begrijpen de beslissing niet. “Ik heb hier geen woorden voor”, reageerde de moeder van Merel ontzet na de beslissing. “Vijf jaar gevangenisstraf is voor mij vijf jaar.” Volgens Hans Rieder, de advocaat van Aytekin, dient de vervroegde vrijlating om zijn leven opnieuw op te bouwen. “Maar hij moet daar wel de kans voor krijgen”, klink het.(mkm)