Oekraïens vliegtuig werd met twee raketten uit de lucht geschoten, besluit Iran

© via REUTERS

Het Oekraïense vliegtuig dat op 8 januari vlak na het opstijgen vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, is niet door één maar twee raketten neergehaald. Dat concludeert de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie in een tweede voorlopig onderzoeksrapport. De raketten zouden vanuit het noorden zijn afgevuurd.

Uit het rapport komt naar voren dat het toestel om 06.12 uur lokale tijd vertrok en drie minuten later van de radar verdween. Het vloog voorbij een woonwijk en raakte de grond ter hoogte van een openbaar park. Vervolgens viel het in stukken uiteen op een voetbalveld.

Nadat Iran al schoorvoetend toegaf dat het verantwoordelijk was voor het neerschieten van het vliegtuig, doken een week geleden videobeelden op die toonden dat het door twee raketten werd geraakt.

Iran beschikt niet over apparatuur om de informatie te ontcijferen die is opgeslagen in de zwarte dozen van het vliegtuig. Oekraïne heeft Iran verzocht ze over te dragen, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Door de crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven. Naast de elf omgekomen Oekraïners waren veel slachtoffers Iraniërs met een tweede nationaliteit, in veel gevallen de Canadese.

LEES OOK

Nu in het nieuws