Identiteitskaarten met vingerafdrukken ten laatste in april in Gent

Foto: BELGA

Gent -

Dit voorjaar worden ook in Gent de eerste identiteitskaarten met vingerafdrukken uitgegeven. Groen vroeg zich in de gemeenteraad af of dit kon uitgesteld worden. “We zijn wettelijk verplicht om deze nieuwe kaarten uit te rollen.”

“Ten vroegste eind februari, ten laatste in april” worden in Gent de eerste nieuwe elektronische identiteitskaarten uitgegeven met vingerafdrukken. Dat heeft schepen van Bevolking Mieke Van Hecke (CD&V) maandag gezegd in de gemeenteraad.

De federale overheid is begonnen met een ­pilootproject met identiteitskaarten waarop ook de vingerafdrukken van de houder worden geregistreerd. Iedereen ouder dan twaalf jaar zal zijn of haar vingerafdrukken moeten registreren.

“Kunnen wij niet wachten tot het Grondwettelijk Hof zich hierover uitspreekt?”, wilde Hafsa El-Bazioui (Groen) weten. “Er zijn nogal wat vragen opgedoken en er klinken twijfels over de privacywetgeving. De Privacycommissie heeft een negatief advies gegeven. Ook in Gent is er een Gents juristenbureau dat een klacht indiende bij het Grondwettelijk Hof. Ik heb hier zelf ook wel wat vragen bij.”

Wachten met de identiteitskaarten kan niet, zegt schepen Van Hecke. Gent heeft geen andere keuze dan daarin mee te gaan, ook al loopt er een zaak bij het Grondwettelijk Hof. “De zaak bij het Grondwettelijk Hof is niet opschortend”, zegt Van Hecke. “We zijn wettelijk verplicht om deze kaarten in omloop te brengen.”

“Als uit het pilootproject blijkt dat alles vlot verloopt, dan worden de kaarten met vingerafdrukken in Gent uitgerold.” Gentenaars hoeven niets te ondernemen. Identiteitskaarten die niet meer geldig zijn, of verloren of gestolen, zullen stelselmatig worden vervangen door de nieuwe.

Door Bert Staes