Winkels open, ­fietsers lopen? “Lijkt ons weinig zinvol”

Foto: bst

Gent -

Kunnen in de Gentse winkelwandelstraten verkeersborden worden geplaatst met de tekst Winkels open, fietsers lopen? Dat stelde Open VLD’er Carl De Decker maandag voor in de gemeenteraad van Gent.

Het idee komt overwaaien uit Utrecht, waar dergelijke borden fietsers sensibiliseren om niet te fietsen in straten waar dat (overdag) niet mag. Gent-centrum telt vijf zulke straten (zes in de zomermaanden). “Er wordt nog vaak gefietst op uren dat het verboden is. Middenstanders melden dat er al ongelukken zijn gebeurd”, zegt De ­Decker.

Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) is niet enthousiast. “Dit lijkt ons weinig zinvol. Er staan al duidelijke verbodsborden en infoborden met tekst en beeld in onze voetgangersstraten. Het klopt dat niet iedereen zich aan de verkeersregels houdt, maar fietsers moeten niet doen alsof ze niet weten dat ze daar niet mogen fietsen. Er staan duidelijke borden en infobanners.”

GAS-boetes van 58 euro

De Gentse politie controleert regelmatig op het fiets- en inrijverbod in de officiële voetgangersstraten in de binnenstad. Op negen maanden tijd werden vorig jaar 273 mensen beboet omdat ze tussen 11 en 18 uur in de straat reden. Het ging vooral om fietsers. De boete bedraagt 58 euro.

De boetes werden gegeven in zes drukke winkel- en handelsstraten in het centrum die tussen 11 en 18 uur verboden terrein zijn voor voertuigen, fietsen en brommers. Het gaat om de Langemunt, Donkersteeg, Koestraat, Mageleinstraat, Kalandeberg en Graslei (in de zomermaanden). Ook een handvol leveranciers die overdag in de straten reed met een bestelwagen, kreeg een bekeuring.

LEES OOK Duizend boetes in fiets- en voetgangersstraten: “De regels gelden voor iedereen”

Door Bert Staes