Na depressie en vader met losse handjes verslaat ex-tennisster Jelena Dokic ook overgewicht: “Ik durfde niet buiten te komen”

Foto: Instagram

Aan het begin van deze eeuw leek Jelena Dokic dé nieuwe ster van het vrouwentennis te gaan worden. Maar na een steile opmars raakte de carrière in het slop en zes jaar geleden stopte de Australische met Servische roots. Sindsdien ging het verder bergaf met de voormalige nummer 4 van de wereld, tot ze de extra kilo’s beu was en in actie schoot. Met resultaat.

Al in 1999, toen Jelena Dokic zestien was, versloeg ze Martina Hingis in de eerste ronde van Wimbledon. Met 6-2 en 6-0. Het blijft nog altijd de enige keer dat het eerste reekshoofd er in de eerste ronde in Londen eruit ging tegen een kwalificatiespeelster. Een jaar later, op haar zeventiende dus, stond Dokic op de Olympische Spelen in Sydney in de halve finales en stond ze bij de laatste vier op Wimbledon. Ze werd omschreven als een supertalent, maar het ging snel bergaf met haar carrière.

Na depressie en vader met losse handjes verslaat ex-tennisster Jelena Dokic ook overgewicht: “Ik durfde niet buiten te komen”
Damir en Jelena Dokic. Foto: EPA

De reden? Haar vader Damir, die al snel bekend kwam te staan als de ‘tennisvader van de hel’. In haar autobiografie ‘Unbreakable’ deed ze haar verhaal van jarenlang misbruik en mishandeling. “Ik was pas zes toen hij me voor het eerst in het gezicht sloeg na een tennissessie”, schreef Dokic.

In 2002, rond haar negentiende, brak ze met haar vader met wie ze tot op de dag van vandaag geen contact meer heeft. Ze vertrok in het holst van de nacht met alleen haar racket en een koffer. In 2004 maakte Dokic een duik op de WTA-ranking omdat ze kampte met een ernstige depressie. Ze maakte in 2009 wel een succesvolle comeback en bereikte de kwartfinales van de Australian Open. In 2014 zette ze definitief een punt achter haar carrière. In totaal won ze zes WTA-tornooien in het enkelspel.

Na depressie en vader met losse handjes verslaat ex-tennisster Jelena Dokic ook overgewicht: “Ik durfde niet buiten te komen”

Overgewicht

Na haar tennispensioen liet Dokic zich volledig gaan. Op een bepaald moment piekte ze met een gewicht van 120 kilogram, ver verwijderd van haar frêle lichaamsbouw als tennisspeelster. Maar op haar 36ste is de Australische weer fit. Op achttien maanden tijd verloor ze namelijk 53 kilogram. Met dank aan een strikt dieet.

“Het was vooral emotioneel eten”, vertelde Dokic live op televisie tijdens een uitzending van de Australian Open. “Er was gewoon veel gaande. Ik wist perfect hoe en waarom ik op dat punt gekomen was, en dus was het gewoon de eerste stap zetten richting gezonder worden. Ik voelde me erg ongemakkelijk. Ik was een profatleet, maar had toen geen zelfvertrouwen meer. Ik wilde gewoon niet meer buitenkomen. Ik weigerde zelfs jobaanbiedingen.”

De release van haar boek zette vervolgens alles in gang. “Er viel plots een enorm gewicht van mijn schouders”, aldus Dokic. “Ik had weer redenen om gelukkig te zijn. Zo is mijn proces gestart. Achteraf had ik spijt dat ik dat boek niet eerder heb uitgegeven. Het gaf me zoveel vrijheid. Het afvallen zelf… je moet geduld hebben. Iedereen is er een beetje bang van. Maar je gaat nu eenmaal slechte dagen hebben. Dat is oké. Geloof gewoon in het positieve en doe je best.”

Het gaat zelfs zo goed met Dokic dat ze haar tennisracket weer gaat vastpakken. Ze gaat namelijk deelnemen aan het Legends Tournament van de Australian Open. Tijdens de eerste Grand Slam van het jaar is ze in haar thuisland actief als analiste. “Tennis blijft mijn passie dus...”

Dit bericht bekijken op Instagram

My journey to a healthier me!!! 18 months,53 kilos lost and more than 31 kilos lost on the @jennycraigausnz program. Choosing to go on this journey publicly wasn’t easy and I had lots of doubts and fears about putting myself and my weight struggles out there for everyone to see. I am glad I did it and I want to thank everyone for their love and support as I literally didn’t get one bad comment or any hate and negativity and I am grateful for that. In fact all I got was love,support,understanding and help. I especially want to thank @jennycraigausnz for helping me thru the toughest part of my journey and for helping me lose the majority of my weight but more importantly helping me get healthier,find balance when it comes to food and my lifestyle and for giving me my life back. My goal for doing this publicly was to inspire,motivate and help other people and I hope I have done that.I hope I have shown you all that you can achieve anything in life. I hope I have shown you all that anything is possible and that everything can be achieved with hard work,belief,patience and perseverance. Go to the link in my bio to see more on my story and how @jennycraigausnz helped me get back into shape. 🙏🙏❤️❤️🥗🍲🍉🍒🍓🥦🍛🥜🍡 #jennycraig #jennycraigausnz #jennycraigjourney #jennycraigfood #health #healthy #healthylifestyle #lifestyle #transformation #weightloss #weightlossjourney #weightlossmotivation #weightlosstransformation #motivation #inspiration #fitness #inspo #fitspo #fitnessmotivation #australia #happy #confidence #fitfam #healthyliving #healthyeating #journey #inspire #empower #women #empoweringwomen

Een bericht gedeeld door Jelena Dokic 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@dokic_jelena) op

Door Vincent Van Genechten
    Meest recent