President Trump roept op om Greta Thunberg “en andere onheilsprofeten” te negeren

Donald Trump © AP

Donald Trump heeft zijn speech op het Wereld Economisch Forum in Davos aangegrepen om klimaatactivisten als Greta Thunberg “en andere onheilsprofeten” een veeg uit de pan te vegen. Volgens de Amerikaanse president “is dit geen tijd voor pessimisme”, maar voor economische vooruitgang. Vervolgens stak Trump nog maar eens de loftrompet over zijn eigen economische verwezenlijkingen.

rvs, jvh

President Trump werd bij zijn tweede bezoek aan Davos door WEF-voorzitter Klaus Schwab ingeleid als de man onder wie “de Amerikaanse economie de voorbije drie jaar enkel groei en dynamisme kende”. Trump kopte de voorzet van Schwab graag binnen. “Ik kan met trots zeggen dat de VS een economische boom kennen zoals de wereld er nog nooit één gezien heeft. Amerika bloeit, groeit en wint zoals nooit tevoren.” Daarop noemde Trump een aantal cijfers: 7 miljoen jobs erbij sinds hij overnam, 12.000 nieuwe fabrieken tegenover 60.000 die verdwenen onder de vorige administratie, enzovoort. “De American Dream is terug, groter en beter dan ooit.”

“Geen tijd voor pessimisme”

Trump had ook een boodschap voor de klimaatactivisten. “We moeten ingaan tegen de telkens weer opduikende onheilsprofeten. Dit is geen tijd voor pessimisme. Dit is een tijd voor optimisme.” Greta Thunberg, aandachtige toeschouwer in de zaal, had eerder nog gewaarschuwd dat “het erkennen van klimaatverandering pas het begin is”.

Toch noemde Trump zichzelf “een grote believer van het milieu”. “Want ik wil het properste water en de properste lucht.” Trump beloofde daarop dat de VS mee zullen doen aan het 1 Trillion Tree Initiative, dat op het WEF werd voorgesteld en 1 triljoen bomen wil planten in de komende tien jaar.

© AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten