Celstraf geëist voor dieven die luxewagens stalen in parkeergarages Brussels Airport

Foto: Photo News

Zaventem -

Het parket Halle-Vilvoorde heeft gevangenisstraffen gevorderd tegen vijf Nederlandse mannen die 13 luxewagens zouden gestolen hebben in de parkeergarages van de luchthaven Brussels Airport. Slechts twee van de vijf verdachten kwamen opdagen en hun advocaten pleitten voor een eenvoudige schuldigverklaring. De feiten dateren immers al van eind 2015, zodat de redelijke termijn zou overschreden zijn.

Vanaf oktober 2015 werd de luchthaven Brussels Airport geplaagd door een inventieve bende autodieven. Die slaagden er op vijf verschillende data in om verschillende luxewagens te stelen, voornamelijk Range Rovers en BMW’s. Met een speciaal elektronisch toestelletje konden ze de wagens openen zonder de sloten te moeten forceren, waarna ze met de wagens konden wegrijden. Daarbij reed één dader met een andere wagen voorop, waarna de gestolen wagen op heel korte afstand volgde, zodat beiden tegelijkertijd door de slagbomen konden rijden.

Betrapt

In totaal ging de bende er zo vandoor met dertien wagens maar op 23 december konden twee verdachten op heterdaad worden betrapt. Analyse van de bewakingsbeelden van de parkeergarages en telefonie-onderzoek leidde de politie naar nog drie andere verdachten, van wie er twee al gekend waren voor gelijkaardige feiten in andere luchthavens in het buitenland. Het parket eiste dinsdag drie jaar cel tegen vier verdachten en 18 maanden tegen de vijfde.

Dinsdag daagden slechts twee verdachten op, de twee mannen die op heterdaad betrapt waren. Zij bekenden dat ze een aantal Range Rovers hadden gestolen, maar van de diefstallen van de BMW’s wisten ze naar eigen zeggen niets. Hun advocaten voerden ook aan dat de redelijke termijn overschreden was en pleitten voor een eenvoudige schuldigverklaring.

Het vonnis valt op 25 februari.

Door Belga
AANGERADEN