Krijgen Bart Swings en co een ijsbaan van 20 tot 40 miljoen? Minister Weyts is “optimistisch gestemd”, schaatsbond valt uit de lucht

Foto: Getty Images

Bart Swings kroonde zich eerder deze maand tot Europees kampioen op de massastart. Maar trainen in eigen land, dat zit er voor de 28-jarige schaatser niet in wegens het gebrek aan een 400 meter schaatsbaan. Er gaan al een tijdje stemmen op om er eentje te bouwen, maar die plannen werden afgedaan als weinig realistisch. Tot Minister van Sport Ben Weyts in De Tribune kwam vertellen dat het project steeds concreter wordt.

“We zijn met zo’n dossier concreet bezig”, zei Weyts in het Radio 1-programma over een project van 20 tot 40 miljoen euro. “We zijn nu de laatste hand aan het leggen aan het totale financieringsplaatje en ik ben daar optimistisch gestemd over. Het gaat natuurlijk over een heel grote investering. Een beetje on-Vlaams, maar dat gaat ons er toch niet van weerhouden om dit dossier tot een goed einde te brengen.”

Vorig jaar sprak bondsvoorzitter Corné Lepoeter nog over twee mogelijke locaties: Herentals en Hasselt. “Ik heb nog niet gezegd dat ze er gaat komen”, aldus Weyts. “En over de locaties mag u ook speculeren. Je moet werken in functie van vraag en aanbod, maar het belangrijkste is dat de financiering rondkomt, met investeerders want als overheid kunnen we dit niet alleen dragen. Ik heb momenteel verschillende dossiers voor een schaatsbaan op mijn bureau liggen. De politieke beslissing daaromtrent gaan we dit jaar nog nemen. De uitvoering zelf, die zal niet meer in mijn handen liggen. Daar kan ik dus geen termijn op kleven. Maar we willen er zeker werk van maken.”

Krijgen Bart Swings en co een ijsbaan van 20 tot 40 miljoen? Minister Weyts is “optimistisch gestemd”, schaatsbond valt uit de lucht
Ben Weyts. Foto: Photo News

“Hopen dat we betrokken worden”

Bij de Belgische schaatsbond hopen ze al langer dat er een professionele schaatsbaan komt. Maar van de plannen van Weyts waren ze niet meteen op de hoogte. “Blijkbaar was er goed nieuws te melden”, aldus voorzitter Corné Lepoeter. “Ik val deels uit de lucht. Ik weet dat er verdere onderzoeken gedaan worden en dat het bij de minister ligt om een beslissing te nemen.”

“Ik hoop vooral dat ze ons er wel in betrekken, wat tot op heden nog niet gebeurd is. Zodat we ook een kwalitatieve ijsbaan krijgen, waar onze sport kan groeien en onze topsporters ook hun trainingen kunnen afwerken. Ik denk daarbij aan de ijskwaliteit, beveiliging van de baan waar zowel kunstschaatsers, shorttrackers en langebaanschaatsers goed uit de voeten kunnen”, klinkt het. “Ik heb wel na de Europese titel van Bart tegen Sport Vlaanderen gezegd dat ze de beslissing rondom de ijsbaan nu niet kunnen blijven uitstellen. Ik ben vooral heel blij dat we de molen in beweging hebben kunnen brengen en dat er nu resultaat gaat komen.”

Krijgen Bart Swings en co een ijsbaan van 20 tot 40 miljoen? Minister Weyts is “optimistisch gestemd”, schaatsbond valt uit de lucht
Corné Lepoeter.
Door Vincent Van Genechten
    Meest recent