Pintje in het rusthuis? Goedkoper dan op café

© Marc Herremans - Mediahuis

Een fris pintje in de cafetaria? Met een gemiddelde prijs van 1,5 euro is bier spotgoedkoop in de cafetaria van rusthuizen. Goedkoper dan in een gemiddeld café alleszins.

Tom Le Bacq

De aarde beefde even in dienstencentrum Zonneheem in Eeklo toen daar afgelopen zomer beslist werd om de prijs van alcohol te verhogen. “Omdat in het nieuwe woonzorgdecreet staat dat alcohol in zulke centra zoveel mogelijk geweerd moet worden”, zei de bevoegde schepen Danny Smessaert. “Omdat goedkoop drank aanbieden aan 65-plussers niet onschuldig is”, zei het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugs. “Om echt het verschil te maken, moet je voor een forse prijsstijging kiezen, vergelijkbaar met de prijzen in de horeca.”

Uit de bevraging die Het Nieuwsblad organiseerde in het kader van haar Rusthuiswijzer, blijkt nu dat weinig woonzorgcentra op die oproep tot minder of duurdere alcohol ingaan. Van de 421 rusthuizen die de enquête invulden, zijn er amper tien die geen alcohol schenken in de cafetaria.

VERGELIJK HIER de verschillende rusthuizen uit jouw buurt in onze Rusthuiswijzer

En bij de woonzorgcentra die wel alcohol serveren, zijn de prijzen zeer bescheiden. In 24 rusthuizen kom je toe met één euro voor een pintje. In 183 woonzorgcentra gaat het om 1,5 euro. Slechts een minderheid vraagt meer dan 2 euro. Er zijn er ook die gratis bier geven: in Sint-Jozef in Rumst kost een pintje niets voor de bewoners. In Lindelo in Lille kost het 1,5 euro maar is het gratis voor bewoners én hun partner.

© tdk

Zijn er veel rusthuizen die met problemen kampen als het om alcohol gaat?

“Er is sowieso een verschil tussen een rusthuis en een OCMW-dienstencentrum zoals De Zonneheem in Eeklo, waar het afgelopen zomer over ging”, zegt Marijs Geirnaert van de VAD. “Zo’n dienstencentrum is een bezoekerscentrum waar elke dag ander volk komt, terwijl je in een woonzorgcentrum met een vaste groep residentiële bewoners zit die daar ook “thuis” zijn.”

Maar ook daar is alcoholconsumptie niet onschuldig, zegt de VAD. Ze organiseerde een bevraging in de woonzorgcentra, waaraan een zeventigtal directieleden, hoofdverpleegkundigen en afdelingsverantwoordelijken deelnamen. Daarin zeiden twee op de drie dat ze bij één op de tien bewoners problemen hadden gehad rond alcohol in het afgelopen jaar. “Het zorgt voor overlast en personeel weet niet hoe het om moet gaan met bewoners die overmatig alcohol drinken”, zegt Geirnaert.

LEES OOK.Uw vader en moeder als product: training om allemaal op hetzelfde moment naar de wc te gaan (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten