Ozzy Osbourne onthult Parkinson-diagnose

Foto: Photo News

Ozzy Osbourne (71) is dan toch niet ongenaakbaar. In een Amerikaans interview onthult de Black Sabbath-zanger dat hij ongeneeslijk ziek is: hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. Plannen om opnieuw te toeren zijn er nog steeds, maar de ‘Prince of darkness’ heeft het loodzwaar. “Het voorbije jaar is het hardste, meest miserabele van mijn leven geweest.”

Al jaren gonst het van geruchten over de gezondheidsproblemen van Ozzy Osbourne. Sinds de realityreeks rond het metalicoon en zijn gezin, The Osbournes, is het een publiek geheim dat hij kampt met trillende ledematen en een wankel evenwicht. Een zware val van de trap gooide vorig jaar olie op het vuur: na drie operaties was Osbourne maandenlang buiten strijd. Enkele media berichtten zelfs dat hij op zijn sterfbed lag. In een gesprek met de Amerikaanse ochtendshow Good morning America reageert de muzikant voor het eerst op die geruchten. Hij geeft er ook toe, na jaren ontkennen, dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson.

“Ik verzwijg dit al een tijdje, maar nu zijn de smoesjes op”, vertelt Osbourne. “Ik kreeg de diagnose pas na mijn valpartij. Bij een operatie aan mijn nek raakten de dokters verschillende zenuwen. Ze deden nadien tests en ontdekten zo dat ik Parkinson heb. ” Volgens echtgenote Sharon Osbourne (67) gaat het om PRKN 2, een van de vele varianten op de hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. “Het is geen doodsvonnis, maar het beïnvloedt wel bepaalde zenuwbanen in het lichaam.” Een behandeling voor de aandoening is er niet. “Het voorbije jaar was het hardste, meest miserabele van mijn leven”, zegt Osbourne. “Maar ik voel me al veel beter nu ik erover kan praten. Na de diagnose was ik er slechter aan toe.”

Tournee inhalen

Osbournes operatie bleef dan ook niet zonder gevolgen. Hij ondervindt verlammingsverschijnselen aan de rechterarm en heeft last aan de benen. “Of dat te maken heeft met de ingreep of met de ziekte, weet ik niet. Maar sindsdien slik ik veel medicatie.” Omdat de zorgsector in de VS geen verdere hulp kan bieden, trekt Osbourne in april naar een specialist in Zwitserland. Daar wilt hij zijn immuunsysteem laten behandelen. “Mijn prioriteit is om me weer beter te voelen. Ik wil zo snel mogelijk mijn afgelaste wereldtournee van 2019 inhalen. Optreden is mijn zuurstof. In de tussentijd overweeg ik om een fonds op te richten voor Parkinson-patiënten.”

Dat Osbourne niet eerder met ernstige gezondheidsproblemen kampte, is een klein mirakel. Zijn succesjaren bij Black Sabbath werden getekend door hevig drank- en drugsgebruik. “Maar die rommel heb ik overleefd. Vandaag is mijn muziek mijn drug. Ik wil mijn fans tonen dat ik nog lang niet op mijn sterfbed lig.” Een nieuwe soloplaat van Ozzy Osbourne, die normaal deze maand moest verschijnen, zou er nog later dit jaar aankomen.

Door Dennis Van Goethem