Adviesraad die tegen Gentse Israël-missie was: “Bittere pil om te slikken”

Een aantal verenigingen uit de Gentse vredesbeweging betoogden maandagavond aan het stadhuis tegen deelname aan een Israël-missie. Foto: fvv

Gent -

“Een bittere pil.” Zo noemt de adviesraad van de Stad Gent die werd geraadpleegd over de veelbesproken Is­raël­missie, de beslissing om toch te gaan. De raad beraadt zich over haar rol.

De Stedelijke Adviesraad Noord-Zuidsamenwerking (Stanza) reageerde dinsdag via sociale media boos op de beslissing van de gemeenteraad om schepen van Economie Sofie Bracke (Open VLD) mee te sturen op ‘inspiratiemissie’ met Voka naar Israël.

Een stemming over de trip leidde maandagavond tot een pijnlijke breuk in het Gentse stadsbestuur. Groen en SP.A vroegen tevergeefs de missie te annuleren.

De adviesraad was op het laatste nippertje ingeschakeld en raadde aan om niet te gaan. Het advies zette wel de deur op een kier, als een aantal omstreden bedrijven van het programma zou worden gehaald. Dat wil ­Voka niet, maar schepen Bracke belooft het wel te doen.

“We worden genegeerd”

“Ons advies wordt genegeerd. We voelen ons geïnstrumentaliseerd”, schreef voorzitter Sophie Vanonckelen, die ook in het partijbestuur van Groen zit, na de gemeenteraad op de Facebookpagina van de adviesraad. “Schendingen van mensenrechten worden als een onbelangrijk detail gezien.”

In de adviesraad zit een vijfentwintigtal organisaties zoals 11.11.11, het Rode Kruis, Oxfam en Amnesty International. “We beraden ons over onze rol”, klinkt het.

LEES OOK Israël-reis zorgt voor pijnlijke breuk in Gents stadsbestuur: rechtse oppositie levert stemmen

Adviesraad die tegen Gentse Israël-missie was: “Bittere pil om te slikken”
Door Bert Staes
AANGERADEN