Totaalverbod op tabaksreclame: bijna alle partijen plots bereid gebruik en verkoop van sigaretten nog strenger aan te pakken

Foto: Bart Dewaele, BDW

Binnenkort is alle reclame voor tabak verboden. In de Kamer liggen wetsvoorstellen voor die een algemeen verbod invoeren. Zo goed als alle partijen zijn het ermee eens. Ook over het verbod om in de wagen te roken wanneer er minderjarigen meerijden.

Op sommige vlakken kunnen de politieke geesten wel snel rijpen. Wat met de Zweedse regering nog onmogelijk leek omdat zowel de liberalen als N-VA er niet voor te vinden waren, kan nu wel: een algemeen verbod invoeren op tabaksreclame. In het straatbeeld of in kranten en magazines mag het al een tijdje niet meer, maar in tabaks- en dagbladwinkels kon het wel nog. Maar niet lang meer.

De wetsvoorstellen van SP.A en CDH moeten formeel nog besproken en gestemd worden, maar dinsdag al bleek in de commissie Volksgezondheid dat er een verpletterende meerderheid voor bestaat. Dat is voor een deel het logische gevolg van de invoering van de neutrale sigarettenpakjes begin dit jaar. Geen merklogo’s of schreeuwerige kleuren meer. “Dan is het ook normaal dat reclame in allerlei kleuren niet meer mag”, zegt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Compensatie neutrale pakjes

Eerder op de dag drong de Stichting tegen Kanker nog aan op een verbod. Die vermoedt dat de tabaksbedrijven de gemiste reclame via de pakjes gaan compenseren met extra reclame via affiches in krantenwinkels. “Daarom moet deze wet prioritair worden behandeld. Als je de marketingmogelijkheden verbiedt op de verpakkingen, moet je ze ook verbieden in de krantenwinkels”, zegt Suzanne Gabriëls.

Opvallend is dat niet alleen CD&V, PS, de groenen en PVDA het SP.A-voorstel van Karin Jiroflée gaan steunen. Ook N-VA en zelfs Open VLD gaan er zich niet tegen verzetten. “Niemand kan iets hebben tegen voorstellen die de bevolking beschermen”, zegt Yoleen Van Camp (N-VA). N-VA vraagt wel dat er voldoende overgangsmaatregelen komen.

Voor de e-sigaret geldt het reclameverbod niet. De bevoegde Kamercommissie voert een aparte discussie over de vapor- en dampproducten.

CD&V wil wel nog verder gaan en bijvoorbeeld ook de verkoop in de horeca verbieden. “Wallonië heft een taks op tabaksautomaten, waardoor er bijna geen meer te vinden zijn. En is het niet absurd dat je nog sigaretten kunt kopen in de horeca, terwijl daar wel een rookverbod geldt?” De voorstellen van Van Hoof kunnen voorlopig nog niet op een meerderheid rekenen en worden later nog in een werkgroep besproken.

Rookverbod in wagen

Naast het algemene reclameverbod komt er ook nog een uitbreiding van het al bestaande rookverbod in de wagen wanneer er minderjarigen aan boord zijn. De leeftijd lag daar op 16 jaar en wordt straks opgetrokken naar 18 jaar. De uitbreiding komt er nadat eerder ook al de leeftijd van 16 naar 18 werd opgetrokken waarop je sigaretten mag verkopen aan jongeren. Ook dat wetsvoorstel zal wellicht unaniem worden aangenomen.

De bespreking van de voorstellen begint op 4 februari.

Door Farid El Mabrouk en Silke Remmery
AANGERADEN