VTM lanceert binnenkort een tweede, “iets minder brave” VTM

Foto: The Masked Singer

Hoe die er precies zal uitzien, dat is voorlopig maar de vraag. Vast staat wel dat Vlaanderen een tweede VTM-zender krijgt. “We willen onze unieke band met de kijker versterken.”

“Het maakt niet uit hoe mensen naar onze programma’s kijken. Als ze maar kijken.” Dat zegt Dirk Lodewyckx, algemeen directeur TV, radio & streaming van DPG Media. Daarom wil het huis boven onder meer de zenders VTM, Q2, Vitaya en CAZ “fors investeren in creatieve Vlaamse content die zo breed mogelijk wordt aangeboden”. Dat moet gebeuren op twee digitale platformen – VTM Go en de zogenaamde ‘Vlaamse Netflix’ – en door de versterking van het lineaire aanbod. Het klassieke tv-kijken, zeg maar. Hoeveel dat allemaal mag kosten, daarover blijft Lodewyckx liever vaag.

Opvallend daarbij is de lancering van een tweede VTM-zender. Hoewel de timing, de naam en de inhoud pas later worden bekendgemaakt, is al duidelijk dat daarop een mix van Vlaamse en internationale programma’s te zien zal zijn. En dat die zal aanleunen bij het profiel van het ‘gewone’ VTM als de sympathieke, entertainende familiezender die verbindt. Toch ziet Lodewyckx een nuance: bij VTM schuiven grootouders samen met hun kleinkinderen aan, maar op ‘VTM2’ moeten ook programma’s kunnen waarvoor de huidige familiale aanpak net iets te braaf is.

Die nieuwe VTM-zender wordt evenwel niet in de markt gezet als een opgeschoond Q2, dat nu al het puntigere broertje is in de portefeuille. Of er iets verandert aan Q2, en of ‘VTM2’ dat kanaal zal overnemen, wil Lodewyckx vandaag evenmin bevestigen.

Ook een tweede CAZ

Het zendschema zal er binnenkort nog een beetje anders uitzien. VTM Kids en VTM Kids Jr. worden samengevoegd tot één zender. “Dat gaat samen met een versterking van het kinderblok in onze gratis app VTM Go. Daarvoor werken we samen met Nickelodeon, dat onder meer Paw patrol en Spongebob op zak heeft”, aldus Lodewijckx.

Dat leidt tot nóg een verdubbeling: op dat vrijgekomen kanaal wordt een tweede CAZ geparkeerd, de zender waarop vooral Amerikaanse films en series te zien zijn. “Daarop komen onder meer internationale fictiereeksen onder de vlag Walter presents (naar de Italiaanse dramafan Walter Iuzzolino, die de inhoud selecteert, nvdr.) en heruitzendingen van programma’s als Clan en Mr. Robot.

Door Benjamin Praet