Al 9 doden

“Coronavirus zal mogelijk muteren en zich makkelijker verspreiden”, waarschuwt China

© AP

Het is mogelijk dat het nieuwe coronavirus, dat China al enkele weken in de ban houdt, zal muteren en zich makkelijker zal verspreiden. Dat hebben de Chinese autoriteiten op een persconferentie gezegd.

Peking gaf ook een nieuwe balans vrij van het aantal slachtoffers. Er zouden nu al negen mensen overleden zijn aan het virus en wereldwijd werden alles samen ruim 400 besmettingen vastgesteld. Een eerdere balans maakte melding van zes doden en zo’n 300 besmettingen.

Spoedoverleg

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt woensdag spoedoverleg over de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Experts moeten besluiten of de uitbraak wordt aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid.

Het virus, dat 2019-nCoV wordt genoemd, is voor het eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan, maar ook in landen als Zuid-Korea, Thailand en Japan heeft het virus de kop opgestoken.

Het komt zelden voor dat de WHO een virusuitbraak bestempelt als internationale volksgezondheidscrisis (’Public Health Emergency of International Concern’). Dat gebeurde eerder onder meer bij de ebola-epidemie in West-Afrika.

De WHO omschrijft zo’n gezondheidscrisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” die ook de volksgezondheid in andere landen bedreigt. In zo’n geval is mogelijk een “gecoördineerde internationale reactie” nodig. In diverse landen zijn al maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bijvoorbeeld door reizigers op luchthavens te screenen.

LEES OOK. Corona-alarm is ook bij ons al afgegaan: wereldwijd extra maatregelen tegen nieuw dodelijk virus (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws