Caleb Ewan bijt terug in Tour Down Under, complexe schouderbreuk voor Ben Hermans na zware val

Een dag nadat zowat alles misliep wat er kon mislopen in de sprint, hebben Caleb Ewan en Lotto-Soudal in de Tour Down Under van zich afgebeten. De Australiër pakte de zege na een sprint bergop, die ontsierd werd door een valpartij op 1,4 km van de streep. Onze landgenoot Ben Hermans (Israël - Start-Up Nation) was het grootste slachtoffer. Hij liep een complexe schouderbreuk op en is twee maanden out.

De nieuwe code of conduct van Lotto-Soudal schrijft voor dat de renners en het personeel tijdens wedstrijden geen alcohol mogen nuttigen, tenzij bij overwinningen en verjaardagen. Dinsdag was de aanwezige ploegdokter jarig en ging de volledige ploeg één glas drinken om dat te vieren. Het was ook goed om de non-prestatie in de sprint door te spoelen. Het loonde, want op weg naar Stirling, leverden de troepen van Herman Frison een prestatie volgens het boekje. De Code of Conduct mag opnieuw voor een dag onder de mat worden geschoven.

Het was thuisploeg Mitchelton-Scott die in de finale op de plaatselijke ronden tempo maakte, maar Lotto-Soudal kwam er ten gepaste tijden uit. "We hielden ons in het begin van de etappe bewust wat low profile, maar in de laatste twintig kilometer werd Caleb door ons treintje Holmes-Van Der Sande-Kluge perfect naar voor gebracht. De debriefing na de eerste rit heeft duidelijk geloond, want Caleb won op zijn één been", zegt ploegleider Herman Frison. "We zijn zeer blij. De eerste zege van het seizoen is binnen. We hebben nooit getwijfeld aan Caleb. Als je zag met hoeveel gemak hij zondag het criterium won... Maar nu we ook een echte UCI-zege beet hebben, krijgt die overwinning in dat criterium toch een klein beetje waarde."

Geluksbrenger Lily

Ook Ewan zelf was in de wolken. "We hebben nu waarvoor we naar hier gekomen zijn. De ploeg deed vandaag prima werk. We hebben ons goed herpakt." In de sprint van een selecte groep hield Ewan titelverdediger Daryl Impey en Nathan Haas van de zege. De zege kwam niet als een verrassing, want zijn vrouw Ryann en dochtertje Lily stonden aan de meet. "De drie keer dat ze al naar de koers kwamen, won ik. De eerste keer op de dag van mijn tweede ritzege in de Tour, een tweede keer afgelopen zondag en nu nummer drie. Ik zou bijna beginnen geloven dat het echte geluksbrengers zijn", zegt Ewan, die ook de leiderstrui over neemt van Sam Bennett. De Ier zat in de slotkilometer op het tandvlees en kwam niet echt aan sprinten toe.

Puntentrui voor Philipsen

Wie wel opnieuw een prima sprint reed, was onze landgenoot Jasper Philipsen. Na de tweede plaats van dinsdag, werd hij nu vierde. Nochtans had hij dinsdagavond gezegd dat de etappe naar Stirling veel te zwaar voor hem zou zijn. "Het speelde in mijn kaart dat er doorheen de rit niet echt hard gereden is. Enkel de laatste ronde ging het loeihard naar boven. Daardoor kon ik overleven. Al was het ook kantje boordje voor mij.”

Anders dan dinsdag kon Philipsen echter nooit aanspraak maken op de zege. Dit was een sprint van stervende zwanen. Toen ik aanging, voelde ik meteen de verzuring in mijn benen. Ik had eigenlijk niet veel energie over om nog een sprint te rijden. Dit is een aankomst die Ewan perfect ligt. Ik weet niet hoeveel hij weegt - ik denk 68 kilo. Met dan nog eens zo'n power in de benen, is hij moeilijk te kloppen op zo'n licht hellende finish. Om op zo'n aankomst echt voor de zege te sprinten, moeten er bij mij nog enkele kilo's af", aldus Philipsen, die naast de jongerentrui ook de puntentrui mag dragen in de derde etappe.

Caleb Ewan bijt terug in Tour Down Under, complexe schouderbreuk voor Ben Hermans na zware val
Jasper Philipsen. Foto: BELGA

Strijdlust voor De Vreese

Met Laurens De Vreese stond er nog een Belg op het podium van de dag in Stirling. De Oost-Vlaming trok met drie andere compagnons in de lange vlucht van de dag en bleef als laatste over. Het leverde hem de Prijs van de Strijdlust op. In de etappe van maandag had hij zich ook al laten zien door een bergpuntje weg te kapen. "De ploeg had gevraagd om iemand mee in de vlucht te hebben en dan heb ik mijn verantwoordelijkheid gepakt. Het was plezant. Zo'n podiumceremonie meemaken zo vroeg op het seizoen, is goed voor de moraal", aldus De Vreese

Caleb Ewan bijt terug in Tour Down Under, complexe schouderbreuk voor Ben Hermans na zware val
Laurens De Vreese Foto: BELGA

Complexe schouderbreuk Hermans

Minder fijn verging het Ben Hermans. De Limburger van Israël - Start-up Nation was het grootste slachtoffer van een valpartij op 1,4 km van de streep. Hij tastte meteen naar zijn linkersleutelbeen en bleef minuten lang zitten. Na de etappe werd hij in tranen en met een ingepakte linkerarm overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Hij liep breuken op aan het linkersleutelbeen, het schoudergewricht en twee ribben. De breuk aan de schouder is complex. Hermans vliegt zo snel mogelijk terug naar België waar hij geopereerd zal worden. De Limburger zal twee maanden out zijn.

Ook bij zijn ploeg zitten ze in zak en as. “Ben was onze kopman. Hij had zich een hele winter goed gesoigneerd om hier bij zijn terugkeer in de WorldTour iets te laten zien en nu valt dat op zo’n jammerlijke manier helemaal in het water. Het was een nerveuze slotfase na een rustige etappe. Het probleem is dat er dan nog veel renners bij zijn die denken kans te maken op de ritzege, daar is Ben jammer genoeg het slachtoffer van geworden. Brute pech. We waren naar hier gekomen om met Ben winnen, dat wouden we niet onder stoelen of banken schuiven. Hij was er klaar voor om mee te doen voor de eindzege”, aldus ploegleider Eric Van Lancker.

Ook Simon Yates en Elia Viviani waren betrokken bij de valpartij van Ben Hermans. De knie van Yates zag er achteraf niet goed uit. Het is onzeker of hij donderdag van start zal gaan.

De andere klassementsrenners bleven ongedeerd, al beleefde Rohan Dennis even een hachelijk momentje. Op veertien kilometer reed de thuisrijder lek. Hij verloor meer dan een halve minuut, maar werd door Luke Rowe in een mum van tijd terug tot bij het peloton gebracht. In de derde etappe mogen de favorieten wel een eerste keer kleur bekennen. De rit eindigt na een klim van 1,2 km aan 9,3% met stroken tot 20 %. In 2017 won Richie Porte in Paracombe.

Caleb Ewan bijt terug in Tour Down Under, complexe schouderbreuk voor Ben Hermans na zware val
Ben Hermans. Foto: Photo News
Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN