Elise Mertens makkelijk naar tweede ronde Australian Open, avontuur Greet Minnen zit erop

Bron © BELGA

Foto: AP

Elise Mertens (WTA-17) heeft zich woensdag in Melbourne voor de tweede ronde van het Australian Open geplaatst. In 58 minuten nam de 24-jarige Limburgse met 6-2 en 6-0 de maat van de Montenegrijnse Danka Kovinic (WTA-86). Voor Greet Minnen zit het avontuur in Australië erop.

“Er stond heel veel wind maar ik voelde mij goed. Ik was heel geconcentreerd”, zei Mertens na haar vlotte zege in de 1573 Arena. “Zij maakte enorm veel fouten, sloeg geen twee ballen in het veld. Enerzijds was het niet makkelijk want er zat geen ritme in de match, maar anderzijds was het eenvoudig. Dit is uiteraard een goeie manier om erin te komen. Ik speelde een goede wedstrijd en heb geen energie verspeeld, terwijl ik morgen al opnieuw moet aantreden. En ik heb ervan geprofiteerd om nog een half uur extra te trainen op een van de nevencourts om de bal goed te voelen.”

Revanche tegen Watson ?

Om een plaats in de zestiende finales treft Mertens donderdag de Britse Heather Watson (WTA-75). Die schakelde de Tsjechische Kristyna Pliskova (WTA-64) uit met 4-6, 6-3 en 6-1. Mertens leidt in de onderlinge duels met Watson met 3-1, maar werd begin dit jaar in Hobart wel in de kwartfinales met 6-7 (5/7), 6-4 en 7-5 uitgeschakeld door de 27-jarige Britse.

“Dat was niet mijn beste wedstrijd tegen haar. Ik zal nog wel enkele beelden herbekijken. Er stond toen ook veel wind en in de balwisselingen was Watson toen meer solide. Ik zocht oplossingen terwijl zij zich misschien minder vragen stelde. Het wordt niet gemakkelijk. Ze is in vorm, heeft een goede return waarmee ze makkelijk kan wisselen van richting. Ik zal dus goed moeten opslaan, haar tweede bal aanvallen en proberen zoveel mogelijk te variëren. Ik voel momenteel geen stress en ik zal er klaar voor zijn.”

In 2018 schopte Mertens het bij haar debuut op het Australian Open meteen tot de halve finales, haar beste resultaat op een Grand Slam tot nog toe. Vorig jaar ging ze er in de derde ronde uit.

Greet Minnen strandt in tweede ronde, top-honderd wenkt

Haar eerste Grand Slam zit erop voor Greet Minnen (WTA-119). De 22-jarige kwalificatiespeelster werd woensdag in Melbourne in de tweede ronde met 3-6 en 4-6 uitgeschakeld door de Kazachse Elena Rybakina (WTA-26). De partij duurde 1 uur en 14 minuten. “Ik speelde een goede wedstrijd maar zij was sterker”, vertelde de 22-jarige Kempense na haar nederlaag. Rybakina won onlangs het toernooi van Hobart en speelde de finale in Shenzhen. Ze was dus duidelijk de favoriete en maakte die rol tegen Minnen ook waar. “Omdat er veel wind stond, dacht ik dat ze het moeilijker zou hebben om haar spel op te leggen en goed te serveren, maar ze had er weinig last van. Ik had misschien iets agressiever moeten spelen en meer variëren, maar de ballen kwamen zo snel. Ik kreeg een breakkans om in de tweede set terug te keren tot 5-5 maar dan vuurde zij een ace af.”

Elise Mertens makkelijk naar tweede ronde Australian Open, avontuur Greet Minnen zit erop
Greet Minnen Foto: BELGA

Ondanks het verlies mag Minnen terugblikken op een mooi parcours. Ze stootte vanuit de kwalificaties voor het eerst in haar carrière door naar de hoofdtabel van een grandslam. Daar won ze in de eerste ronde van de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich (WTA 94). De top honderd wenkt.

“Ik ben heel tevreden over mijn toernooi. Er zijn veel positieve zaken om mee te nemen, onder meer de overtuiging dat ik mijn plaats heb op dit niveau. Toen ik drie jaar geleden met een stressfractuur in de rug sukkelde, had ik daarover twijfels. Dit is een enorme vooruitgang en motiveert mij enorm voor het vervolg. Ik wil niet stoppen bij de top 100. Mijn doel is de top 50.”

De volgende afspraak is de Fed Cup-ontmoeting tegen Kazachstan, op 7 en 8 februari in Kortrijk.

Sander Gillé en Joran Vliegen nemen eerste horde

Sander Gillé en Joran Vliegen hebben zich dan weer voor de tweede ronde van het dubbelspel geplaatst. Ze deden dat door de Spanjaarden Pablo Andujar en Feliciano Lopez met 6-4 en 6-1 te verslaan.

In de tweede ronde treffen Gillé en Vliegen mogelijk de Franse eerste reekshoofden Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut. Die moeten zich dan wel eerst nog van hun landgenoot Benoît Paire en de Italiaan Simone Bolelli ontdoen.

Bekijk alle uitslagen van de Australian Open hier.

Door Maarten Delvaux
  • AANGERADEN