Eerste sneeuw gevallen in Vlaanderen

Bron © BELGA

Foto: Facebook Timmy Renders

In Limburg en in de Antwerpse Kempen is de eerste sneeuw van het jaar gevallen. Zowel in Sint-Truiden, Hasselt, Genk en Mol ligt een dunne laag sneeuw op de weg. “Dit was geen traditionele sneeuw maar uitgekristalliseerde mist”, zegt KMI-weerman David Dehenauw.

Hoewel het KMI vrieskou had voorspeld, en geen sneeuw, dwarrelde de eerste sneeuw vanochtend neer in Vlaanderen. “Uitgekristalliseerde mist kan ontstaan wanneer er lange tijd een dichte mist hangt en de temperaturen onder het vriespunt liggen”, legt de weerman uit. “In die mist krijg je dan onderkoelde waterdruppels. Die komen met elkaar in botsing, vormen grotere druppels en worden zwaarder. Door de vriestemperaturen gaat ze bevriezen en dan vallen ze als sneeuw op de grond.”

Dehenauw sluit niet uit dat luchtvervuiling voor een stukje zou kunnen meespelen in de vorming van de “uitgekristalliseerde mist”, maar “er is geen enkele reden om echt te spreken van industriesneeuw”, benadrukt hij. In de gebieden waar die sneeuw is gevallen, was er volgens hem geen sprake van een slechtere luchtkwaliteit.

Omdat die sneeuwvorming dicht tegen de grond plaatsvindt, en niet in neerslagwolken zoals bij “normale” sneeuw, is die niet te zien op de neerslagradar van het KMI. Vandaag blijft het volgens het KMI in de meeste streken grijs met veel lage wolken. Er worden ook plaatselijk rijmplekken verwacht en dichte mistbanken. “Hier en daar kan er lichte motregen vallen, die vanochtend eventueel kan aanvriezen”, klinkt het. De maxima liggen meestal tussen 1 en 4 graden.

OPROEP. Lag er bij jou vanochtend ook een sneeuwtapijt(je)? Deel hier je foto’s

Door LTO
TOP 10 MEEST GELEZEN