Premier Wilmès geen voorstander van voorlopige regering: “Optie A moet voorrang krijgen”

Bron © BELGA

Sophie Wilmès Foto: BELGA

Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR) staat sceptisch tegenover de vorming van een voorlopige regering. PS-voorzitter Paul Magnette liet daarover zondag een ballonnetje op.

“Het is altijd interessant om over een plan B na te denken, maar optie A moet de voorrang krijgen”, stelde Wilmès woensdag op de RTBF-radio. Ze vroeg zich daarbij af hoe je een voorlopige regering gaat vormen als het niet lukt een volwaardige regering in het zadel te krijgen.

Ballonnetje van Magnette

“Het is vanzelfsprekend beter een echte regering te maken, maar als we geen oplossing vinden, zouden we een regering kunnen vormen voor zes maanden of een jaar, om de dringende sociale noden aan te pakken”, zei Magnette zondag op RTL-TVi.

Het is niet de eerste keer dat Magnette de piste lanceerde. Hij deed dat al in juni, enkele maanden na de verkiezingen van 26 mei. “Als het helpt ons uit de huidige crisis te halen, dan kunnen we een voorlopige regering maken die beperkt is in tijd en samenstelling”, vindt de PS-voorzitter. “Dat blijft een mogelijkheid. Het is misschien de enige manier om uit de crisis te raken.”

Net als enkele maanden geleden vindt Magnette dat zo’n regering, die zou bestaan uit de partijen van de regering in lopende zaken (liberalen en CD&V) met de socialisten en groenen, zich gedurende zes maanden tot een jaar zou kunnen toespitsen op de sociale en milieunoden.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN