“Europa staat klaar om te reageren op coronavirus”

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Het nieuwe coronavirus dat net voor het jaareinde opdook in China heeft onze contreien nog niet bereikt, maar als dat gebeurt is Europa klaar om te reageren. Dat zegt professor Herman Goossens van UAntwerpen, die het door de Europese Commissie gefinancierde PREPARE Outbreak Mode Committee coördineert.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in China kreeg op de laatste dag van 2019 melding van een aantal gevallen van longontstekingen met een onbekende oorzaak. In de drie weken daarna liep dat aantal op tot 222 bevestigde gevallen: 218 in China, 2 in Thailand, 1 in Japan en 1 in Zuid-Korea. Zes patiënten daarvan overleden, en op 21 januari werd ook het eerste geval in de Verenigde Staten gemeld. Intussen is duidelijk dat een nieuw coronavirus (2019-nCoV) de uitbraak veroorzaakte.

“Het kan ook opduiken in Europa”

Op 25 januari begint de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar, en daarom worden meer slachtoffers verwacht. Dat komt omdat in deze periode miljoenen Chinezen massaal reizen binnen maar ook buiten de Chinese grenzen. Volgens professor Goossens kunnen er na Chinees Nieuwjaar ook gevallen van het coronavirus opduiken in Europa, maar is geen enkele regio zo goed voorbereid. “Europa heeft de nodige structuren en middelen om klaar te staan moest er zich een pandemie voordoen. Ik heb nog nooit zo’n snelle reactie en samenwerking gezien als in het geval van de uitbraak van het coronavirus”, zegt hij.

Referentiecentrum voor opvang en behandeling in Brussel

In België is er geen reden tot grote ongerustheid over het coronavirus, maar de waakzaamheid is wel verhoogd. Dat werd woensdag vernomen bij Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. Hij benadrukt dat ons land over erg sterke procedures beschikt.

De risk assessment group, een team van Belgische experten onder leiding van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano, stuurt deze week extra informatie aan ziekenhuizen en artsen. Zo weten zij hoe ze het coronavirus herkennen, en hoe ze ermee moeten omgaan. Moest er een geval opduiken, is het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel het referentiecentrum voor de opvang en behandeling op een veilige manier.

Door LTO
TOP 10 MEEST GELEZEN