Nederlandse politie zoekt op kerkhof naar sinds 1993 vermiste studente

Bron © BELGA

Tanja Groen Foto: rr

De Nederlandse politie opent woensdag een graf op het kerkhof aan De Beente in de Maastrichtse wijk Heugem na een nieuwe tip in de coldcasezaak Tanja Groen. De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 31 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse dorp Gronsveld.

De politie laat woensdag weten “nieuwe en interessante informatie” te hebben ontvangen over de plek waar het lichaam van Tanja Groen mogelijk begraven is. “De informatie leidde naar een graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem aan De Beente in Maastricht”, aldus de politie. Een van de graven wordt daarom open gemaakt.

Het onderzoek staat los van de overleden man die in het graf ligt. Die heeft net als zijn nabestaanden niets met de verdwijningszaak te maken, aldus de politie. De nabestaanden geven medewerking aan het onderzoek aan het graf, dat de hele dag duurt. De begraafplaats is woensdag afgesloten. De familie van Tanja is op de hoogte gesteld en wordt bijgestaan door misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Tanja Groen werd voor het laatst gezien op dinsdag 31 augustus 1993 op een feestavond van een studentenvereniging in Maastricht. Ze had die avond nog contact met haar moeder in Schagen. Ze vertrok rond middernacht vanaf de feestlocatie en reed op haar fiets naar haar studentenkamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar.

Onderzoeksjournalist: “Lichaam mogelijk in gedolven graf gelegd”

Volgens de Nederlandse onderzoeksjournalist Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, werd Groen op de avond van haar verdwijning mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. “Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween, is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, aldus De Vries op Radio 1. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.

De politie kreeg de tip over de plaats waar de resten van Groen zouden liggen volgens de verslaggever enkele maanden geleden binnen. “Dat is onderzocht en dat werd uiteindelijk zo concreet dat ze nu zijn gaan graven.” De familie van Tanja Groen is volgens De Vries niet aanwezig op de begraafplaats. “De familie wacht thuis af en zit enorm in spanning.”

Door jvh
AANGERADEN