Daimler rekent op nieuwe miljardenfactuur door dieselschandaal

Bron © BELGA

Foto: Sebastian Gollnow/dpa

Het dieselschandaal dreigt de Duitse autobouwer Daimler met een nog hogere factuur op te zadelen dan verwacht. Het concern rekent op 1,1 à 1,5 miljard euro bijkomende kosten, zo maakte het woensdag bekend.

Daimler zette het voorbije jaar al 1,6 miljard euro opzij, maar rekent dus voor 2019 op nog een extra factuur wegens “vermoedelijke bijkomende kosten voor lopende ambtelijke en gerechtelijke procedures en maatregelen inzake dieselvoertuigen van Mercedes-Benz in verscheidene regio’s en markten”, luidt het in een mededeling.

De automaker gaat voor 2019 op basis van voorlopige cijfers uit van een operationeel resultaat van 5,6 miljard euro, of maar de helft van het jaar daarvoor. Dat is zonder de bijkomende kosten wegens het dieselschandaal.

Behalve voor de naweeën van het dieselschandaal heeft Daimler nog meer miljarden nodig voor de overgang naar elektrisch en autonoom rijden. Het bedrijf haalt dan ook de broeksriem aan. Tegen eind 2022 wil het concern alleen al op personeelskosten 1,4 miljard euro besparen. Tienduizend banen staan op de helling.

Door jvh
AANGERADEN