Kamercommissie verklaart motie rond ideologische alarmbelprocedure ongegrond

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Photo News

De Kamercommissie Grondwet heeft de motie van het Vlaams Parlement rond de subsidiestop voor “segregerende” verenigingen ongegrond verklaard. PS en MR onthielden zich bij de eindstemming.

In het Vlaams Parlement dienden de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD in november een voorstel in om socioculturele verenigingen “die zich terugplooien op hun etnisch-culturele afkomst en segregatie in de hand werken” niet langer te ondersteunen. De aanpassing moest ingaan op 1 december.

De linkse oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA diepten echter een oude procedure op die bepaalt dat parlementsleden een motie kunnen indienen wanneer er in een bepaling mogelijk sprake is van “discriminatie om ideologische en filosofische redenen”.

Het federaal parlement moest zich nu over de motie uitspreken. Voor- en tegenstanders werkten een tekst uit. De tekst van Patrick Dewael (Open VLD), die de motie ongegrond verklaarde, werd goedgekeurd met zeven stemmen voor (N-VA, Open VLD, CD&V en Vlaams Belang), vijf stemmen tegen (Groen, SP.A en PVDA) en vier onthoudingen (PS en MR).

De plenaire vergadering moet zich nog over de tekst uitspreken.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN