Geen link tussen verdachte enveloppe in gemeentehuis Ganshoren en andere poederbrieven

Bron © BELGA

Pierre Kompany Foto: put

Brussel / Ganshoren -

Er is op het eerste gezicht geen link tussen de poederbrief die dinsdag is aangekomen op het gemeentehuis van Ganshoren en de poederbrieven die de voorbije weken werden verstuurd naar verschillende overheidsdiensten in Brussel en Namen. Dat meldt het Brusselse parket. De poederbrief die dinsdag in Ganshoren werd aangetroffen, bevatte ook geen gevaarlijke producten, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

In de envelop in Ganshoren, die gericht was aan burgemeester Pierre Kompany (CDH), zat niet alleen een foto van Kompany met een schietschijf getekend op zijn voorhoofd, maar ook uitwerpselen en wit poeder. De burgemeester had de brief geopend en werd dan ook geïsoleerd om onderzocht te worden. Hetzelfde gebeurde met zijn medewerkster, Isabelle Verlinden Jarbath, die in het bureau van de burgemeester aanwezig was toen die de brief opende, en met de twee mensen die de brief eerder hadden gemanipuleerd.

Die vier mensen moesten zich uitkleden, een douche nemen, een veiligheidspak aantrekken en een medisch onderzoek ondergaan. Maar ze vertoonden geen symptomen. Uit analyse bleek ook dat de envelop geen gevaarlijk product bevatte.

“Het gaat vermoedelijk om bloem”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert. “Uit de eerste vaststellingen van het onderzoek blijkt er geen verband te zijn met de brieven met bloem die de voorbije weken toekwamen op de adressen van politieke kabinetten in Brussel, de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of het PS-hoofdkwartier. We hebben een onderzoek geopend voor bedreigingen, maar voorlopig is er niemand verhoord of geïdentificeerd.”

Ook in het onderzoek naar die andere poederbrieven zijn nog geen mogelijke verdachten geïdentificeerd of verhoord. Ook wordt nog altijd onderzocht of er een link is tussen de brieven die in Brussel aankwamen en de brieven die verstuurd werden naar verschillende Waalse ministeries.

Door jvh
AANGERADEN