Voormalige legerkazerne in Gent krijgt groendak van meer dan 1.000 vierkante meter

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: DVH

Gent -

Er komt een groendak van meer dan 1.000 vierkante meter op het paradeplein van de Leopoldskazerne in Gent. De provincie Oost-Vlaanderen wil met een subsidie van 250.000 euro het paradeplein omvormen tot een “groene oase”. Het historische gebouw zal vanaf 2021 de provinciale diensten herbergen. Er komt ook bewoning en horeca.

De subsidie zal worden gebruikt om 540 m2 extensief groendak en 5.600 m2 intensief groendak op verschillende gebouwen van de Leopoldskazerne aan te leggen. Het gaat om een binnentuin op het dak van de ondergrondse ruimte. De daktuin krijgt wandelpaden, terraszones, bloemrijke beplanting, een gazon en een bomenlaag. Een daktuin heeft als voordeel dat het ook dient als waterbuffer en luchtzuivering. Het is ook sterk isolerend naar het onderliggende gebouw, waar nu onder meer een parking ligt.

In de toekomst zal het ook dienst doen als depot en archief. De Provincie Oost-Vlaanderen en consortium THV Leopold vormen de site om tot een duurzame stadsbuurt die plaats zal bieden aan het nieuwe Provinciehuis, 82 appartementen, 10 gezinswoningen, een hotel, een kinderopvang en leslokalen.

Door jvh