Twee miljoen om fietssnelweg langs kanaal naar Charleroi te verbeteren

Bron © BELGA

Archiefbeeld Foto: Photo News

De Vlaamse overheid investeert 2 miljoen euro in de vernieuwing van het jaagpad langs het kanaal naar Charleroi tussen de Waterloobrug in Halle en het viaduct van de ring rond Brussel in Sint-Pieters-Leeuw. De werken kaderen in de geplande verbreding van het kanaal en zijn ook bedoeld om het fietscomfort op de fietssnelweg F20 Halle-Brussel te verbeteren.

In functie van de toekomstige verbreding van het kanaal zal het jaagpad op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Drogenbos over een afstand van 4,7 kilometer verder landinwaarts worden gelegd. Waar onvoldoende plaats is om dit jaagpad te verleggen (2,8 km) zal het worden verbreed naar 4 meter. In een eerste fase wordt het traject tussen de Waterloobrug (Halle) en de sluis Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) aangepakt. Als deze werken afgerond zijn in september, komt het resterende traject aan de beurt. Als alles volgens planning verloopt, kunnen de werken in de eerste helft van 2021 worden afgerond.

De werken, die mede gefinancierd worden door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (880.000 euro) en de provincie Vlaams-Brabant (440.000 euro), kaderen in de geplande werken om het kanaal naar Charleroi toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor schepen tot 1.350 ton en drie containerlagen hoog. Daarnaast zijn ze bedoeld om - dixit Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters - het fietscomfort te verhogen en de fietssnelweg F20 Halle-Brussel aantrekkelijker te maken voor pendelaars die op zoek zijn naar een alternatief voor de file.

Vanaf het najaar 2020 worden op deze fietssnelweg F20 ook nog een aantal knelpunten weggewerkt die de provincie Vlaams-Brabant inventariseerde in het kader van een studie in 2017-2018. Het gaat om vier kruispunten in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw die zullen worden heringericht, zodat de fietser in voorrang kan oversteken. De provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen zorgen via het Fietsfonds voor kostendekkende subsidies en investeren samen ruim 1,6 miljoen euro in deze werken.

Door jvh
AANGERADEN