Dit oude Gentse klooster heeft een nieuw gordijn en dat trek je niet zomaar toe...

Gent -

Kunsthal Gent, in het vroegere Caermersklooster, heeft een nieuwe kunstwerk en dat is op z’n minst monumentaal te noemen. Het is een blauw gordijn van 12 meter hoog en 22 meter breed. De Ierse kunstenares Jesse Jones zette er niet zomaar de arm van een vrouw op.

‘Syllabus’ is met zijn 264 m² geen kunstwerk dat iedereen in huis kan halen. Je moet er maar net de plaats voor hebben. In Kunsthal Gent komt het blauwe gordijn, gemaakt van heel dunne vlaggenstof, echter helemaal tot zijn recht. Het is gemaakt door Jesse Jones, een Ierse kunstenares die in 2017 haar land vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië en nog tot maart van dit jaar een solotentoonstelling heeft in Guggenheim Bilbao.

Kunsthal Gent wist de activistische kunstenares lang geleden te strikken. Het werk dat ze maakte, is niet haar eerste gordijn. Op elk exemplaar staat de arm van een vrouw. Op het exemplaar dat in Kunsthal Gent hangt, is het de arm van de Italiaanse feministische wetenschapper Silvia Federici. “De arm is een soort van toverspreuk om het instituut waar het gordijn hangt, te bezweren”, zegt Danielle van Zuijlen van Kunsthal Gent.

Dit oude Gentse klooster heeft een nieuw gordijn en dat trek je niet zomaar toe...
Jesse Jones en Silvia Federici Foto: IF

“Met het gordijn en die hand wil ze iets aankaarten”, vult Valentijn Goethals van Kunsthal Gent aan. “In Guggenheim Bilbao mocht het gordijn alleen worden aangeraakt door vrouwen. Omdat er niet heel veel vrouwen werkten, heeft het museum twee extra dames aangeworven om het gordijn open en toe te doen.”

Kamer

In Gent mag iedereen het gordijn aanraken, maar dat wil niet zeggen dat er geen boodschap achter zit. “Jones vindt dat er in Gent meer nood is aan plekken waar kunstenaars en organisaties kunnen werken”, zegt Goethals. “Als we in Kunsthal Gent het gordijn toedoen, ontstaat er een soort kamer. Dat “huis” is een plek waar kunstenaars en organisaties welkom zijn.”

‘Syllabus’ is meer dan alleen de vlag. Jones en Silvia Federici hebben ook teksten van verschillende auteurs samengebracht. In de kamer die het gesloten gordijn vormt, zullen op gezette tijdstippen leesmomenten zijn, onder meer van ‘Other Women’s Flowers’, een boekenclub die alleen boeken leest die geschreven zijn door vrouwen.

Vrijdag 24 januari om 20 uur wordt ‘Syllabus’ officieel voorgesteld in Kunsthal Gent. Jesse Jones zal daarbij aanwezig zijn.

Door Sander Luyten
AANGERADEN