Gecontesteerde Bjarne Riis nodigt criticasters uit voor kop koffie: “Ze moeten mij beter leren kennen”

Foto: BELGA

Ex-dopingzondaar Bjarne Riis maakt als teammanager van NTT Pro Cycling zijn comeback ik de koers en daar is niet iedereen tevreden mee. Maar Riis laat zich niet uit zijn lood slaan: “Ik zal mijn critici uitnodigen voor een kopje koffie”, vertelt hij aan Cyclingnews.

Bjarne Riis maakt in de Tour Down Under zijn rentree in de koers als manager van NTT Pro Cycling, de opvolger van Team Dimension Data. “Het is leuk om terug te zijn”, vertelde hij aan Cyclingnews.

Riis, die in 1996 de Tour won, bekende later dat hij die gewonnen had door epo te gebruiken. Hij zou zelf een hematocriet van 60 hebben gehad (50 is het maximaal toegelaten) en als ploegleider van onder anderen Team CSC was hij op de hoogte van dopinggebruik in de ploeg. Het maakte dat hij een tijdje persona non grata was in de wielerwereld. In 2016 keerde hij terug met het continentale Virtu Cycling, waarna hij zich begin dit jaar inkocht bij NTT, de ploeg van Victor Campenaerts. Een terugkeer op het allerhoogste niveau maar de kritiek is niet helemaal weg. “Het is niet nieuw dat sommigen commentaar hebben”, reageert hij bij Cyclingnews. “Misschien moeten mensen me beter leren kennen, vooraleer ze met een mening komen. Wat kan ik zeggen? Ik zal misschien al mijn critici uitnodigen voor een kopje koffie en uitleggen hoe ik te werk ga. Ik heb nog steeds dezelfde filosofie en dezelfde waarden.”

Riis voelt zich goed in het team en was begin dit seizoen mee op stage. Vorig seizoen was een drama voor het team, kan hij voor een ommekeer zorgen? “Ik heb nog steeds een passie voor de sport. Ik heb wat tijd nodig om iedereen te leren kennen en hopelijk kan ik wat van mijn kennis en spirit overbrengen. Of ik emotioneel ben? Moet dat? Het is leuk, opwindend.”

Riis heeft 30 procent van de aandelen van het team in bezit,maar er wordt geopperd dat hij aast op een meerderheid. “70 procent, 50 procent, 30 procent… Dat ik minderheidsaandeelhouder ben is geen probleem, ik ken mijn rol. Ik kom prima overeen met Doug Ryder (eigenaar, nvdr). We zijn het over alles met elkaar eens.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN