Te veel vitamine B12 verkort je leven

In een klassiek Engels ontbijt zit veel B12.

Te veel vitamine B12 binnenkrijgen kan leiden tot vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UCMG), meldt RTL Nieuws. De vitamine zit alleen in dierlijke producten.

De vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vooral veganisten slikken ze omdat B12 alleen in dierlijke producten als melk, vlees, vis en eieren voorkomt. Wie er te weinig van heeft, riskeert bloedarmoede, geheugenverlies, tintelende vingers, zwakke spieren in de benen of stoornissen in de coördinatie.

Maar te veel is ook niet goed, blijkt uit het Nederlandse onderzoek. “Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge dosissen B12”, zegt onderzoeker Stephan Bakker.

Hij waarschuwt veganisten nu wel voor te hoge dosissen omdat die kunnen leiden tot vroegtijdig overlijden. Maar hoeveel B12 te veel is? “In de supplementen die veganisten innemen, zit nu 100 tot 1.000 microgram B12, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 2,8 microgram is. Dat is dus 30 tot 300 keer de aanbevolen hoeveelheid. Veganisten moeten niet stoppen met de supplementen, maar moeten goed opletten met de dosis die ze innemen.”

AANGERADEN
Meest recent