Frankrijk en VS vinden “globaal kader” om handelsoorlog te vermijden rond digitale taks

Bron © BELGA

De Franse minister Bruno Le Maire. Foto: AFP

De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, en zijn Amerikaanse collega Steven Mnuchin zijn een “globaal gemeenschappelijk kader” overeengekomen rond de digitale taks die Frankrijk invoerde. Dat heeft Le Maire woensdag na afloop van het overleg in Davos verklaard. De taks die Amerikaanse digitale reuzen als Google en Facebook moeten betalen, is een doorn in het oog van Washington, dat met sancties dreigde tegen Franse producten.

Frankrijk is bereid om de betaling van het voorschot van de digitale taks te verdagen naar december. De VS zijn dan bereid om de sancties op te schorten, zei Le Maire in de marge van het Wereld Economisch Forum.

“Frankrijk zal geen intrekking of opschorting van de belasting aanvaarden zolang er geen internationale oplossing is”, voegde de minister toe. Hij verdedigt zich zo dat Frankrijk niet geplooid is voor de VS.

Beide landen willen werken aan een oplossing in de schoot van de OESO, de organisatie van industriële landen. Parijs en Washington moeten wel nog een gemeenschappelijke werkbasis vinden voor de onderhandelingen binnen de OESO over een internationale digitale taks en een minimumbelasting voor bedrijven, aldus Le Maire.

Over dat laatste “niet verwaarloosbare element” zal Le Maire donderdag tijdens een nieuwe ontmoeting met Mnuchin overleggen.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN