Opzijgeschoven topvrouw dient klacht in tegen organisatie van Grammy Awards, onder meer voor seksuele discriminatie

Bron © BELGA

Foto: AFP

Enkele dagen voor de uitreiking van de Grammy Awards dreigt een conflict binnen de organiserende Recording Academy te escaleren en de geloofwaardigheid van het evenement te ondermijnen. Deborah Dugan, het vorige week geschorste hoofd van de Recording Academy, heeft dinsdag een klacht ingediend tegen de organisatie. Ze zegt dat ze onterecht opzij werd geschoven wegens het aankaarten van seksueel misbruik en van corruptie bij het aanduiden van de genomineerden.

Deborah Dugan was op 1 augustus, als eerste vrouw ooit, aan het hoofd gekomen van de Recording Academy. Die organisatie is vooral bekend door de uitreiking van de Grammy Awards, de belangrijkste internationale muziekprijs. Maar vrijdag raakte bekend dat ze tijdelijk op non-actief werd gezet wegens “wangedrag”.

In een 44 pagina’s tellende klacht die in Los Angeles ingediend werd bij de Commissie voor gelijke arbeidskansen (Equal Employment Opportunity Commission; EEOC), trekt Dugan nu in de tegenaanval. Ze stelt dat ze opzij werd geschoven omdat ze de wantoestanden bij de Recording Academy aanklaagde.

Seksuele intimidatie

Dugan zegt onder meer het slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie door Joel Katz, een van de advocaten van de organisatie. In de klacht staat dat ze het hoofd van de personeelsafdeling op 22 december daarvan per e-mail op de hoogte heeft gebracht. De advocaat zelf ontkent de beschuldigingen.

Voorts zegt Dugan dat ze in een e-mail aan haar directie melding had gemaakt van “flagrante belangenconflicten” en van “onregelmatigheden bij de aanduidingen van de genomineerden voor de Grammy Awards”. Ze klaagt tot slot nog aan dat ze onder druk werd gezet om haar voorganger Neil Portnow in te huren als adviseur, hoewel er volgens haar binnen de organisatie beschuldigingen van verkrachting circuleerden.

Klachten verworpen

De Recording Academy verwerpt de klachten. “Het is vreemd dat mevrouw Dugan deze ernstige beweringen pas heeft geuit nadat een vrouwelijke medewerker haar had beschuldigd”, zo klinkt het.

De openlijke ruzie binnen de Recording Academy dreigt zo de uitreikingsceremonie voor de Grammay Awards te overschaduwen. Die vindt plaats op 26 januari in Los Angeles.

Door gjs
AANGERADEN