Veel reacties op uitspraken van “unitaristische” informateur Bouchez: “Ik denk dat we alles weer op het federale niveau moeten brengen”

Foto: Photo News

Informateur en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft in een interview met het Franstalige magazine Wilfried gezegd dat hij voorstander is van de eenheidsstaat en dat hij denkt dat we “alles weer op het federale niveau moeten zetten”. Het regent reacties van collega-politici op Twitter.

“Ik ben een unitarist”, zegt Bouchez in het interview. “Ik ga je zelfs vertellen: ik denk dat we alles op federaal niveau moeten terugbrengen. Ik ben voor een eenheidsstaat. Als er ooit een evaluatie zou komen van de zes staatshervormingen, kan ik de conclusie al geven. Het komt erop neer dat we alles terug op nationaal niveau moeten zetten.”

Het interview werd in december afgenomen, toen Bouchez samen met CD&V-voorzitter Joachim Coens al informateur was, en verschijnt morgen in het driemaandelijkse magazine Wilfried. Het laatste nieuws kreeg het al te pakken en meldt dat de MR-voorzitter op de hoogte is dat het zal verschijnen.

De reacties blijven woensdagavond niet uit, want de uitspraken van Bouchez gaan loodrecht in tegen de eis van N-VA om meer macht te geven aan de deelstaten. “Nog een unitarist die zoals de “echte Belgen” geen woord, zelfs geen letter, Nederlands spreekt. Toch makkelijk om unitarist te zijn”, schrijft professor Staatsrecht en gewezen N-VA-Kamerlid Hendrik Vuye op Twitter. Vlaams Belang-politicus Stefaan Sintobin vindt dat Bouchez “met zo’n uitspraak toch niet kan aanblijven als informateur”.

Groen-politicus Kristof Calvo reageert dat een terugkeer naar een unitair België voor hem niet hoeft. “Maar positief is dat steeds meer toppolitici openlijk pleiten voor meer samenwerking, meer dialoog en meer België.” Siegfried Bracke heeft het dan weer over “een gemiste kans om zijn mond te houden”. N-VA-politicus Wouter Raskin reageert als volgt: “Met andere woorden: het heeft geen zin om Bart De Wever een informatieopdracht te geven.”

Door gjs
AANGERADEN