Twee jaar cel en monsterboetes gevorderd voor uitbuiting van bijna honderd prostituees

Foto: Blg

Oostende / Bredene -

Vijf beklaagden moeten zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor uitbuiting van tientallen prostituees vanuit bordelen in Oostende en Bredene. Twee van hen riskeren twee jaar.

Het gerecht kreeg in 2015 lucht van onfrisse praktijken in de seksclubs Butterfly en Rose Diamond in de Oostendse wijk ’t Hazegras. Onderzoek wees uit dat de Albanese zaakvoerster Elisabeta R. (37) en haar partner Marc B. (62) uit Koksijde tussen december 2013 en december 2015 tientallen prostituees hadden tewerkgesteld. “Hun contract kon op ieder moment worden stopgezet als ze niet langer voldeden”, verduidelijkte de procureur. “Hun loonfiches werden vervalst en strookten niet met de werkelijke situatie.”

Elisabeta R. stelde ook meisjes tewerk vanuit privéwoningen in de Luikstraat in Oostende en de Parklaan in Bredene. Volgens het parket is er sprake van 95 slachtoffers. “Een van hen was een bijzonder kwetsbare dame”, ging de procureur verder. “Ze werd als het ware opgelapt om mannen te kunnen ontvangen. Ze sprak geen Nederlands en was een vogel voor de kat.”

Voor R. en B. vroeg de procureur twee jaar cel en een boete van 570.000 euro. Volgens zijn advocaat speelde Marc B. geen actieve rol in de bars. “Zijn vrouw verliet hem waarna hij psychische problemen kreeg en zijn toevlucht zocht bij de prostituees”, pleitte hij. “Toen zij die twee bars overnam, overtuigde ze hem om mee te investeren, maar winst heeft hij nooit gemaakt.”

De advocate van Elisabeta R. ontkende dat er sprake was van uitbuiting. “De meisjes konden gaan en staan waar ze wilden. Mijn cliënte is intussen uit het prostitutiemilieu gestapt.”

Een 44-jarige Bredenaar die zijn woning in de Parklaan verhuurde aan R. riskeert achttien maanden cel. Twee Albanese prostituees riskeren vijftien en tien maanden cel voor hun aandeel in de feiten. Uitspraak op 26 februari.

Door aft
TOP 10 MEEST GELEZEN