Abonnee worden? Kies je leesformule

23/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Bonden en oppositie schieten op voorzitter raad van bestuur VRT

Bonden VRT: “Vertrouwensbreuk met Van den Brande”

“Wij willen geen doofpotoperatie”, klinkt het bij het verenigd vakbondsfront van de VRT. “Dit is een vertrouwensbreuk tussen de voorzitter van de raad van bestuur en het personeel waarvan hij mee de belangen dient te verdedigen. Wij stellen ons ook ernstige vragen bij een raad van bestuur die een dergelijke gang van zaken tolereert.”

Reden van de vertrouwensbreuk tussen de bonden en Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, is het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts. En dan vooral het rapport dat Van den Brande kreeg van bemiddelaar Fabiaan Van Vrekhem. Die moest nagaan of het conflict tussen Lembrechts en zijn nummer twee, directeur Media en Netwerk Peter Claes, nog op te lossen viel. Verloren moeite, was de conclusie.

Alleen heeft enkel Van den Brande zelf het rapport echt in handen gekregen, waarna hij de conclusies toelichtte aan voogdijminister Benjamin Dalle (CD&V). Op basis van die informatie zette Dalle Lembrechts uiteindelijk op straat met een vergoeding van zes maanden of net geen 130.000 euro.

“De beslissing over Paul Lembrechts is gebaseerd op zijn geloofwaardigheid als CEO om het vertrouwen te herstellen binnen de VRT”, zei Dalle tijdens het actuadebat in het Vlaams Parlement. “Als een CEO herhaaldelijk niet gevolgd wordt door zijn unanieme raad van bestuur op een belangrijk strategisch punt, dan heeft die CEO een probleem.”

De linkse oppositie wilde er niet van weten en schaarde zich achter de bonden. “Normaal staken die tegen hun CEO”, zegt Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A). “Nu omdat hij ontslagen wordt.” En zo blijft de situatie bij de VRT verder etteren. (agy)

AANGERADEN
Meest recent