Hans Rieder geschorst als rechter: “Gebrek aan zelfbeheersing en aan respect voor de psychische integriteit van anderen”

Bron © BELGA

Hans Rieder Foto: BELGA

Gent -

Advocaat Hans Rieder is voor een periode van zes maanden geschorst in zijn functie van plaatsvervangend raadsheer bij het hof van beroep in Gent. Dat heeft De Standaard donderdag vernomen.

Rieder zou een federale magistrate in oktober 2014 onheus behandeld hebben. Toen kwam het na een zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent tot een bitse woordenwisseling tussen Rieder en de openbaar aanklager. De advocaat zou na de zitting in het bijzijn van derden tegen de magistrate namelijk gezegd hebben “dat hij zijn advocatentoga zou uittrekken en haar de huid zou vol schelden tot ze psychisch niet meer boven water kwam”.

De magistrate diende daarop een klacht in. In augustus 2018 sprak het hof van beroep in Brussel de advocaat vrij, maar de magistrate tekende cassatieberoep aan en het hof van Cassatie verbrak het arrest. Rieder moet op 7 februari opnieuw voor het hof van beroep verschijnen, deze keer in Antwerpen. In afwachting van dat proces schorste de tuchtrechter Rieder nu voor zes maanden als raadsheer. Volgens de rechter “ontbrak het Rieder aan zelfbeheersing en aan respect voor de psychische integriteit van anderen”.

Rieder en zijn advocaat Patrick Hofströssler overwegen cassatie tegen de tuchtrechter. “Volgens ons kan een advocaat die een daad stelt in zijn hoedanigheid van advocaat daarvoor in een andere hoedanigheid niet vervolgd worden.”

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent