Macron verliest geduld tijdens bezoek aan Jeruzalem: “Ga weg! Buiten!”

De Franse president Emmanuel Macron heeft zich behoorlijk kwaad gemaakt tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem. Macron haalde uit naar een Israëlische veiligheidsagent toen hij de Sint-Annakerk bezocht. De Ottomanen hebben die op het eind van de 19de eeuw aan Frankrijk geschonken, wat wil zeggen dat dat een klein stuk grondgebied is van Frankrijk.

“Wat je daar voor mijn neus deed, apprecieer ik niet”, zegt een ziedende Macron aan beveiligingsagent of politieman buiten beeld. “We kennen de regels. Niemand hoeft iemand te provoceren. Respecteer de regels zoals ze al eeuwen zijn, ze zullen onder mij niet veranderen.”

Omdat de Fransen de kerk in de Oude Stad van Jeruzalem beschouwen als ‘hun’ grondgebied is de aanwezigheid van de ‘buitenlandse’ beveiligingsagenten of politie een provocatie, al helemaal omdat het om een religieuze plek gaat. Een gelijkaardige situatie deed zich voor in 1996 toen de toenmalige Franse president Jacques Chirac de kerk bezocht. Ook hij maakte zich bijzonder kwaad om de aanwezigheid van en Israëlische beveiligingsagent. Hij dreigde toen zijn bezoek aan Israël af te blazen en stante pede terug naar Frankrijk te vliegen.

bekijk ook

Macron zet jongeman op zijn plaats

Door tica