“We moeten blij zijn met vossen in de stad”

Gent -

Donderdagmorgen vonden bewoners van de Papegaaistraat in het centrum van Gent een dood vosje. De doodsoorzaak is onbekend. “Vermoedelijk werd het dier aangereden door een wagen of stierf het na vergiftiging.”, zegt Nick De Meulemeester van het VOC (Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren). “Ze zijn niet zeldzaam in de stad, maar we moeten ze koesteren.”

De volwassen vos werd ’s morgens vroeg opgemerkt vlakbij frituur ‘De Frietketel’. Volgens buurtbewoners was het dier al stijf en moet hij of zij al vroeg in de nacht gestorven zijn. De vos was gewond aan een achterpootje en bloedde uit de bek. “Dat kan er op wijzen dat hij of zij is aangereden door een auto”, zegt Nick De Meulemeester van het VOC in Merelbeke. Een tram lijkt minder waarschijnlijk. Die maakt veel lawaai, daar zou een vos voor opzij springen.” Hij sluit ook vergifting niet uit. “Misschien at de vos wel ergens rattenvergif. Of ratten of muizen die vergiftigd werden.”

Een vos, dood of levend, zien we niet vaak in het centrum van Gent. “Maar ze zijn er wel”, zegt De Meulemeester. “En daar moeten we blij om zijn. Ze eten overlastdieren zoals stadsduiven, ratten en muizen op.” Dat we ze zelden zien is logisch. “Ze zwerven vooral ’s nachts door de stad en laten zich niet graag aan mensen zien.”

De locatie waar deze vos werd teruggevonden is niet vreemd. “Het park aan de Nieuwewandeling is de perfecte biotoop voor de diersoort. Van daaruit kunnen ze via de bermen van de Coupure, daar houden ze ook van, naar de Papegaaistraat.” Volgens De Meulemeester zijn er in Gent “tientallen” vossen. “Enkel in de Bourgoyen hebben we weet van vier koppels.” Bij het VOC worden elk jaar 15 vossen binnengebracht.”

Door Jan Claeys en Tuly Salumu
AANGERADEN