Internationaal Gerechtshof beveelt Myanmar maatregelen te nemen om genocide op Rohingya te voorkomen

© EPA-EFE

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties heeft donderdag Myanmar bevolen alles in het werk te stellen om een mogelijke genocide op de moslimminderheid van de Rohingya te voorkomen. Het land moet binnen vier maanden een reeks noodmaatregelen treffen om de ongeveer 600.000 Rohingya die er wonen, te beschermen.

jvh, gjs

Myanmar moet er ook voor zorgen dat het leger de Rohingya niet vervolgt. Het Afrikaanse land Gambia had een klacht ingediend bij het hoogste VN-gerechtshof in Den Haag gebaseerd op het Genocideverdrag en een VN-rapport. Volgens dat rapport hebben militairen van Myanmar sinds 2016 duizenden mensen vermoord, dorpen verwoest, vrouwen en kinderen verkracht en meer dan 700.000 mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten.

Het vonnis is in eerste instantie slechts een voorlopige beslissing, maar het wordt gezien als een belangrijk signaal.

Aung San Suu Kyi reageert

“Oorlogsmisdaden die door leden van de strijdkrachten zouden kunnen zijn begaan worden door de justitie van ons leger vervolgd”, schreef de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi donderdag in een tekst die ze in Financial Times liet publiceren. Maar net als daarvoor wreef ze mensenrechtenactvisten en enkele vluchtelingen “onbewezen uitlatingen” en verdraaide beeldvorming aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten