Voor het eerst krijgen dierenbeulen effectieve gevangenisstraf, minister Weyts “verwacht dat die ook uitgevoerd worden”

Foto: avp

Heikruis -

Een man en een vrouw uit het Vlaams-Brabantse Heikruis, een deelgemeente van Pepingen, tekenen voor een trieste primeur. Het landbouwerskoppel krijgt effectieve gevangenisstraffen voor “verregaande verwaarlozing van dieren”, besliste een Brusselse rechtbank. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat die straffen ook effectief uitgevoerd worden, want “deze dierenbeulen horen thuis achter de tralies”.

Het koppel in kwestie is berucht: de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn voert al 15 jaar lang controles uit op hun boerderij. “Al ongeveer even lang worden er regelmatig runderen, schapen en andere dieren in beslag genomen”, klinkt het vandaag in een persbericht van het kabinet -Weyts. Het koppel werd in 2011, 2014 en 2017 dan ook veroordeeld, en kregen een verbod op het houden van landbouwdieren.

Vierde veroordeling

Zonder succes, want ook in 2017, 2018 en 2019 werden op de boerderij tientallen schapen, kippen, kalkoenen en ganzen in beslag genomen. Die waren aangekocht op naam van hun inwonende ouders, om het verbod om te omzeilen. Maar ook die dieren werden blootgesteld aan vergaande verwaarlozing. “Het ging om vreselijke toestanden, met zieke en ondervoede dieren die slecht gehuisvest waren”, aldus het kabinet-Weyts.

De rechter sprak daarom niet alleen opnieuw een levenslang verbod op het houden van dieren uit, maar legde ook zware boetes én effectieve gevangenisstraffen op. De man en de vrouw moeten elk 40.000 euro boete betalen, en hun inwonende ouders elk ook nog eens 16.000 euro. Het koppel moet bovendien allebei vijf maanden naar de gevangenis, en als ze niet alle boetes betalen zelfs acht maanden.

Weyts: “Ik verwacht dat straffen ook uitgevoerd worden”

Op het kabinet-Weyts vindt men dat het koppel “meer dan genoeg kansen” gekregen heeft, en grijpt men deze nieuwe veroordeling aan om doortastend in te grijpen. Volgens Weyts moeten de gevangenisstraffen uitgevoerd worden. “Want wie keer op keer en jarenlang dieren zoveel leed aandoet, hoort thuis achter de tralies. Ik heb de wet speciaal veranderd om effectieve gevangenisstraffen mogelijk te maken, en na dit vonnis verwacht ik dat het ook effectief gebeurt”, klinkt het.

Door jvh
AANGERADEN