Greenpeace delft opnieuw onderspit in rechtszaak over olieboringen in Noors Noordpoolgebied

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Greenpeace en enkele andere milieuorganisaties hebben in Noorwegen opnieuw het onderspit moeten delven met een klacht over olieboringen in het Noordpoolgebied. Het beroep tegen een uitspraak van een lagere rechtbank werd afgewezen, zo heeft het hof van beroep in Oslo donderdag meegedeeld.

De rechters kwamen unaniem tot het besluit dat de Noorse staat, door het licht op groen te zetten voor nieuwe olieboringen, geen inbreuk pleegde op een paragraaf uit de Noorse grondwet. Die garandeert toekomstige generaties een gezonde en veilige leefomgeving.

Noorwegen keurde in 2016 voor het eerst in 20 jaar nieuwe olieboringen goed. Volgens Greenpeace gebeurde dat bijna gelijktijdig met de Noorse ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs. De milieuorganisaties meenden dan ook dat Oslo met de aanwijzing van plekken waar bedrijven naar olie mochten zoeken, het klimaatakkoord aan zijn laars lapte.

Greenpeace heeft al laten weten in hoger beroep te gaan bij het Hooggerechtshof van Noorwegen. De organisatie hoopt dat een verbod op olieboringen mogelijk een precedent schept voor toekomstige klimaatklachten.

Door jvh
AANGERADEN