Ze zijn de oudste circusfamilie van het land en maakten naam van Japan tot Monte Carlo: “Maar in België hebben we amper opgetreden”

Victor en Nora bouwden doorheen de jaren een eigen museum in de woonkamer met herinneringen. Foto: rdb

Sint-Agatha-Berchem / Brussel / Asse -

Victor Chabri (87) en zijn vrouw Nora (81) maken zich op voor een nieuw spektakel en tentoonstelling die over het circusleven van de Chabri-familie gaat. Reeds 150 jaar bestaat de naam. Volgens hen is het zelfs de oudste nog actieve circusnaam in ons land.

Hopen affiches, foto’s en erkenningen hangen bij Victor Chabri en zijn vrouw Nora aan de muur. Het zijn allemaal herinneringen aan hun vele jaren rondtoeren over de hele wereld. “Maar de mooiste herinneringen zitten in het hoofd”, vertelt Victor Chabri, alias Toto Chabri. Noem hem zeker geen klassieke clown, maar eerder een ‘August’.

Hoewel het laatste circusseizoen voor het koppel al dateert van 2012, zitten ze nog vaak in het buitenland. Want ook de familie heeft de circusnaam verdergezet. Net als Victor en Nora reizen zij mee in grotere spektakels waarin ze hun eigen show opvoeren. “Onze optredens duurden ongeveer twintig minuten. We waren met z’n drieën om met humor en muziek de mensen aan het lachen te brengen. Het is werkelijk het mooiste beroep ter wereld, zeker omdat we onze eigen baas zijn.”

Monte Carlo

Duitsland, Denemarken, Frankrijk en zelfs Japan schuimden ze af met hun shows. “Vooral in Japan was het geen gemakkelijke zaak om de mensen uitbundig aan het lachen te krijgen.”

Wanneer we hen vragen naar de mooiste herinnering, is het diep graven in hun geheugen. Nochtans kregen ze tal van erkenningen. In Monte Carlo kregen ze destijds nog een erkenning uit handen van de toenmalige prins.

‘Toto’ maakte vroeger zelfs zijn opwachting in de populaire Amerikaanse televisiereeks The Ed Sullivan Show. “Eigenlijk is onze mooiste herinnering het moment waarop de zaal in lachen uitbarst.” En toch zijn ‘Les Chabri’ in eigen land niet eens zo bekend. “Ik heb er 70 jaar carrière opzitten, maar als we alles samengeteld vier maanden in ons eigen land hebben opgetreden, zal het al veel zijn.”

Expo

Aan documentatie dus geen gebrek om een tentoonstelling op te zetten. Die is op 8 en 9 februari te ontdekken in Sint-Agatha-Berchem. Nadien volgt ook een show van de hele familie. Het is Alain, de zoon van het koppel, die het initiatief nam voor het weekend. “Hij wil dat het traditionele circus officieel erkend wordt en deel uit gaat maken van het patrimonium zoals dat bijvoorbeeld in Rusland al het geval is.”

Ze zijn de oudste circusfamilie van het land en maakten naam van Japan tot Monte Carlo: “Maar in België hebben we amper opgetreden”
Toto Chabri was geen klassieke clown. Foto: if

INFO

Meer informatie op www.cirquechabri.com

Door Robin De Becker
Laad meer berichten...