Geen crossen meer voor Kim Van De Steene: “Na burn-out te veel verwacht van mijn lichaam”

Foto: Marc Van Hecke

Kim Van De Steene (33) rijdt dit seizoen geen veldritten meer. De renster van Tarteletto-Isorex is oververmoeid. Ook vorig jaar was ze een hele tijd out. “Ik heb na mijn burn-out te snel te veel verwacht van mijn lichaam.”

Van boerin tot veldritsensatie. Kim Van De Steene was vorig veldritseizoen een van de revelaties bij de vrouwen, met onder meer zeges in de Superprestige van Boom en op de Koppenberg. Maar daarna ging het mis en sukkelde ze met een burn-out. Ze moest al snel haar seizoen staken. Dit seizoen begon ze weer vol goede moed en won ze zelfs de cross in Ardooie. Maar die prestatie kende geen vervolg. “Na mijn burn-out heb ik te snel te veel verwacht van lichaam”, zegt post ze of Facebook. “Ik heb zonder basis wedstrijden gereden. In het begin ging het nog deftig maar het gevoel werd steeds minder. Nu zijn de batterijen weer zo goed als op. ik dacht nochtans dat ik wel luisterde naar mijn lichaam, maar zie nu in dat het toch niet oké was.”

Geen crossen meer voor Kim Van De Steene: “Na burn-out te veel verwacht van mijn lichaam”
Van De Steene won dit seizoen nog de Kermiscross in Ardooie. Foto: BELGA

“Er kwam ook snel druk bij, want ik leek terug genezen en presteerde deftig. Waardoor meer verwacht werd en ik dus harder begon te trainen. Tot dat niet meer ging en ik enkel nog wedstrijden reed. Tja, ooit ga ik het nog leren zeker? Maar als je van een boerderij komt, heb je geleerd om te blijven doorgaan, ziek of niet. Ook al ben je oververmoeid of heb je koorts. Die gedrevenheid, altijd zin om te werken, te sporten en actief te zijn: ik voel mij daar supergelukkig bij. Alleen is mijn lichaam daar opnieuw niet akkoord mee. Ik kan niet anders doen dan veel slapen en tussendoor een beetje bewegen buiten om positief te blijven en met de kinderen te spelen. Het is jammer voor mijn werk (Van Den Steene vervoert patiënten in een ziekenhuis, nvdr) en mijn sport en het is moeilijk om te aanvaarden. Maar ik probeer te vechten, anders wordt het in het kopke ook moeilijk en dat wil ik niet meer meemaken. Ik blijf positief denken maar moet de batterijen opladen. Daarom dus geen cross meer dit seizoen.”

Door Werner Bourlez
AANGERADEN