Minister Demir gaat wet wijzigen na verhaal van gehandicapte Veerle (29): “Politiek heeft hier zaken over het hoofd gezien”

Marleen Vloebergh en haar dochter Veerle Wouters. Foto: Dirk Vertommen

Rotselaar -

De regelgeving rond energie mag nooit leiden tot boetes voor personen met zorgnoden. Zo reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op de boete die de ouders van een gehandicapte vrouw uit Rotselaar riskeren na het verbouwen van hun woning. Demir bereidt daarom een wetswijziging voor.

Minister Demir gaat wet wijzigen na verhaal van gehandicapte Veerle (29): “Politiek heeft hier zaken over het hoofd gezien”
Foto: Dirk Vertommen

Vorige week kon u hier lezen hoe de ouders van Veerle Wouters (29) een stuk bijgebouwd hebben aan hun woning in Rotselaar om hun dochter wat meer zelfstandigheid te geven. Veerle heeft primaire immuundeficiëntie, kan daardoor niet werken - ze leeft van een uitkering - en heeft dagelijkse zorg nodig.

Meerdere pogingen om een betaalbare woonst voor haar te vinden, leverden niets op. Voor de sociale woningen voor gehandicapten in de gemeente komt ze niet in aanmerking omdat ze niet 100 procent van de tijd in een rolstoel zit, en sociale woningen op het gelijkvloers zijn voorbehouden voor bejaarde mensen. En dus breidden de ouders van Veerle hun woning uit met een badkamer, kitchenette en living om hun dochter wat meer privacy en zelfstandigheid te geven.

LEES OOK. Ouders riskeren zware boete nadat ze huis ombouwden voor gehandicapte dochter: “We worden gestraft omdat we haar als enige willen helpen” (+)

De woning van Marleen Vloebergh en haar echtgenoot heeft zonnepanelen op het dak en is perfect volgens de energienormen, maar de aanbouw van 40 vierkante meter mag daar van het Vlaams Energieagentschap niet op aangesloten worden. Het gaat volgens het VEA om een aparte wooneenheid en dus zijn de ouders daarvoor niet in orde met de energienormen. Ze riskeren daarom een boete van 3.162 euro.

Geen aparte wooneenheid

Minister Demir gaat wet wijzigen na verhaal van gehandicapte Veerle (29): “Politiek heeft hier zaken over het hoofd gezien”
Foto: BELGA

Om schrijnende situaties als deze in de toekomst te vermijden, kondigt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan dat ze een decreetswijziging voorbereidt waardoor een zorgwoning niet langer als aparte wooneenheid gezien wordt.

“Het VEA heeft de opdracht de regelgeving te doen naleven die de politiek in het verleden gemaakt heeft”, zegt de minister. “Daarbij is er duidelijk te weinig aandacht geweest voor personen met zorgnoden. De politiek heeft daar zaken over het hoofd gezien. Ik ga aan de regering en het parlement een decreetswijziging voorstellen om die fout te herstellen. Wie een zorgwoning bouwt voor zijn of haar kind mag daar niet voor opdraaien.”

Demir spreekt zich niet specifiek uit over het gezin uit het artikel omdat de procedure in beroep nog loopt. “Natuurlijk blijft de energetische performantie voor alle woningen belangrijk, maar het mag niet asociaal worden. Ik vraag van al mijn diensten begrip voor personen in een kwetsbare situatie.”

Het gezin kreeg ondertussen ook al reacties van andere politieke partijen. De politieke wil lijkt er dus inderdaad te zijn om iets aan de situatie te veranderen. “Dit is waar we op gehoopt hadden”, zegt Veerle. “Het is mijn ouders niet om het geld te doen, wel om aan te kaarten dat ze afgestraft worden terwijl ze de regels gevolgd hebben.”

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN