Bölöni is duidelijk: “Ja, we hebben een probleem Lamkel Zé, maar ik ben ook kwaad op Refaelov en Mbokani”

Refaelov in discussie met coach Bölöni na zijn vervanging. Foto: Photo News

De nieuwe frats van Didier Lamkel Zé, die tegen de afspraken een strafschop trapte en miste, was het gespreksonderwerp na de 1-1 van Antwerp tegen Kortrijk in de heenmatch van de halve finales van de Croky Cup.

LEES OOK. Didier Lamkel Zé excuseert zich op Instagram: “Hopelijk ben ik er nog bij voor de terugmatch”

Laszlo Bölöni keek boos na wedstrijd. “Ik ben niet super content, neen”, aldus de coach van Antwerp. “Ik weet dat iedereen bezig is over die strafschop van Lamkel Zé en zich afvraagt: hoe is dit kunnen gebeuren? Eerlijk: ik weet het óók niet. Ik heb nu al twee jaar lang twee trappers: ­Refaelov en Mbokani. Waarbij Refaelov beslist of hijzelf trapt of Mbo. Já, ik ben kwaad op Didier, omdat hij zijn voeten veegt aan de afspraken en weer zo’n infantiele show opvoert. Maar ik ben ook heel kwaad op mijn leiders, dat ze dit hebben laten gebeuren en zelf de bal niet durfden opeisen. Ik heb nog proberen roepen vanop zestig meter, maar dat haalde niks uit.”

De vraag is nu welke consequenties deze zoveelste Lamkel Zé-kwestie zal hebben. Nog maar eens een boete, of heeft Bölöni het nu helemaal met hem gehad? Hij kostte zijn ploeg al de Europa League-poules met een domme rode kaart, en nu brengt hij ook de bekerfinale in gevaar. “Of we een nieuw probleem Lamkel Zé hebben? Ja, we hebben een nieuw probleem. Hij veegt zijn voeten aan de gevestigde afspraken.”

Hoe dan ook: de terugmatch wordt een thriller. Zeker omdat Antwerp zijn topschutter moet missen. Jawel, Mbokani slikte in de slotminuten nog een gele kaart, en is geschorst. “Mbo werd de hele tijd geprovoceerd, je moet al mentaal sterk staan om daar niet op te reageren. Helaas heeft hij niet kunnen laten”, besloot een gerustreerde coach.

Lior Refaelov: “Lamkel Zé? Daar wil ik niet over praten”

“Of we tevreden kunnen zijn met de 1-1? Absoluut niet“, reageerde Lior Refaelov na de match. “We hebben genoeg kansen gecreëerd om de wedstrijd te beslissen. Soms gaat voetbal nu eenmaal niet zoals gepland. We gaan wel de positieve dingen proberen onthouden.”

“Lamkel Zé? Laten we focussen op andere dingen en niet weer over Didier praten. Hij wou het team helpen door de penalty te trappen. Of Mbokani niet de aangewezen man is om de penalty’s te nemen? Ik wil daar niet over praten, we gaan dit intern wel oplossen. Ook mijn discussie met Bölöni hou ik liever intern.”

Bölöni is duidelijk: “Ja, we hebben een probleem Lamkel Zé, maar ik ben ook kwaad op Refaelov en Mbokani”
Foto: BELGA

Faris Haroun: “Als je mist, moet je de gevolgen dragen”

Antwerp heeft zichzelf in de voet geschoten. Het creëerde tal van kansen, maar de efficiëntie ontbrak. “Alweer”, weet ook Faris Haroun. “We moeten veel beslissender zijn voor doel, dan hadden we niet over die penalty gesproken. Goed dat we nog de 1-1 maken, maar we missen een belangrijke bonus vandaag.”

Dat die gemiste strafschop de debatten zou overheersen, was meteen duidelijk. Lamkel Zé eiste de strafschop op bij Mbokani en Refaelov. Vervolgens trapte hij hem veel te slap in de handen van Jakubech. “Er waren er twee aangeduid, Mbo en Refaelov. Als je je goed voelt en je neemt je verantwoordelijkheid door een strafschop op te eisen, moet hij erin. Als je mist, dan moet je de gevolgen dragen”, is Haroun duidelijk.

“Of het zijn probleem is dat hij altijd denkt dat hij zich goed voelt? Ik probeer eerlijk gezegd niet in zijn hoofd te kijken. Ik ga hem niet analyseren, want hij heeft een speciale manier van denken”, vindt de middenvelder. “Zo goed het soms is dat hij hier is, zo moeilijk het eveneens soms is om als groep met hem om te gaan. De technische staff moet een beslissing nemen. Het belang van de ploeg is belangrijker dan de speler.”

Mbokani en Refaelov bleven opvallend kalm toen Lamkel Zé de bal nam. “Of we iemand missen die Lamkel Zé dan tegenhoudt? Als we op dat moment als kinderen voor de bal vechten, is dat niet goed voor het imago van Antwerp. Dat hebben we wel geleerd uit de fase waar Mbokani en Refaelov eens discussieerden. We wilden een polemiek vermijden. Nu gaat het toch achteraf alleen maar over de penalty.”

Het eindresultaat is met 1-1 te mager gezien de wedstrijd van Antwerp. Het blijft favoriet, maar het kan spoken in het Guldensporenstadion. “We zullen vol aan de bak moeten. Zij zullen alles op de beker zetten want ze kunnen hun seizoen redden met een finaleplaats. Onze start wordt heel belangrijk. Kortrijk heeft hier uit nul kansen een héél belangrijk doelpunt gemaakt.”

Alexis De Sart: “De penaltymisser van Lamkel Zé? Niet mijn probleem”

Lamkel Zé eiste dus toch weer alle aandacht op, tot ontevredenheid van zijn ploegmaats. “Pff, da’s niet mijn probleem”, zuchtte Alexis De Sart. Toch wel, want de ploeg is er de dupe van. “Het is inderdaad een probleem voor onze groep, maar de spotlights staan al genoeg op Didier. Op een gegeven moment moet de focus weer op de groep liggen. Over Lamkel Zé is genoeg gezegd”, sprak de middenvelder duidelijke taal.

De wedstrijd dan. Die had gezien de kansen heel anders kunnen uitdraaien voor Antwerp. “Dit is een frustrerende uitslag, omdat we zo goed als heel de match gedomineerd hebben. Jammer genoeg scoorden zij uit hun eerste kans. Nadien namen we risico’s en konden we gelukkig nog gelijkmaken. Zo blijft in de return alles mogelijk. 1-1 is niet de uitslag waarmee we naar Kortrijk wilden gaan, maar we gaan er alles aan doen om te winnen, want de drang om naar de Heizel te gaan is groot.”

Bölöni is duidelijk: “Ja, we hebben een probleem Lamkel Zé, maar ik ben ook kwaad op Refaelov en Mbokani”
Foto: Vincent Van Doornick / Isosport

Hannes Van der Bruggen: “5 cm lager en ik scoorde goal van mijn carrière”

Hannes Van der Bruggen bezorgde KV Kortrijk met een prachtig afstandsschot bijna de zege op de Bosuil maar de 1-2 spatte uiteen op de paal. “De bal ging perfect naar de hoek: vijf centimeter lager en het was de goal van mijn carrière geweest”, zei hij na de match. “Het zou de perfecte hold-up zijn geweest. Maar kom, we mogen niet klagen met de 1-1. Antwerp heeft veel kansen gehad en miste een penalty. Ze hebben echt wel gedomineerd en we zijn een paar keer door het oog van de naald gekropen. In de terugmatch thuis kunnen we altijd iets meer. De finale spelen zou prachtig zijn.”

Bölöni is duidelijk: “Ja, we hebben een probleem Lamkel Zé, maar ik ben ook kwaad op Refaelov en Mbokani”
Foto: BELGA
Door Werner Bourlez , Joost Marynissen en Gretel Coorevits
AANGERADEN
Meest recent