Belgische clubs al positiever na nieuwe bijeenkomst: BeNe Liga rekent op 400 miljoen euro

Zes Nederlandse en vijf Belgische clubs zaten opnieuw samen om te praten over één topcompetitie met 18 clubs uit de twee landen. Het onderzoeksbureau Deloitte stelde er zijn tweede rapport voor. Belangrijkste conclusie: een liga met tien Nederlandse en acht Belgische clubs zou 400 miljoen euro kunnen opbrengen.

Ludo Vandewalle

LEES OOK. COMMENTAAR. “Wij zijn voorstander van een BeNe-liga als de kleine profclubs niet in de kou blijven staan”

Anderlecht (sportief directeur Michael Verschueren), Club Brugge (voorzitter Bart Verhaeghe), RC Genk (voorzitter Peter Croonen) en AA Gent (directeur communicatie Patrick Lips) tekenden van Belgische zijde present. Standard was er niet en liet zich vertegenwoordigen door AA Gent. Van Nederlandse kant waren Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, Utrecht en Vitesse aanwezig op de presentatie. Ook de Belgische voetbalbond (CEO Peter Bossaert) en Nederlandse voetbalbond hadden een vertegenwoordiger gestuurd.

Na afloop waren de clubs positief gestemd over de haalbaarheid. Althans, positiever dan de vorige keren. Toch is duidelijk dat de Nederlanders het idee nog niet zo enthousiast omarmen als de Belgische clubs, Club Brugge voorop.

Twee Belgische stijgers en dalers

De bedragen die een BeNe Liga qua marketing- en televisie-inkomsten zou kunnen opbrengen, zijn in elk geval spectaculair. Volgens het onderzoeksbureau kan dat variëren van 250 tot 400 miljoen euro. Aan de huidige televisiecontracten verdienen beide competities nu elk ongeveer 80 miljoen euro. Deloitte maakt zich sterk dat aan beide contracten opgeteld (160 miljoen dus) nog 30 procent kan worden toegevoegd. Met dergelijke bedragen zouden ook de huidige eersteklassers die naast de BeNe Liga vallen een flinke vergoeding krijgen. Dat bedrag zou zelfs groter zijn dan hetgene ze nu aan tv- en marketinginkomsten ontvangen.

Ook aan de promotie- en degradatieregeling werd gedacht. Zo zouden in de BeNe Liga altijd tien Nederlandse en acht Belgische clubs spelen. De laatste van elk land degradeert rechtstreeks, de voorlaatste speelt barragewedstrijden met de tweede uit de nationale competities waaruit de kampioen rechtstreeks promoveert. De bekercompetities blijven wel nationaal.

2025 is de streefdatum om te starten. Dan loopt het Nederlandse tv-contract en – wellicht – ook het volgende Belgische tv-contract, dat vandaag wordt besproken, af. Welke criteria worden gebruikt om de acht Belgische uitverkorenen aan te duiden, is nog niet duidelijk.

Europese tickets blijven

Nog een belangrijk punt: de UEFA zou niet langer afkerig staan tegenover het toekennen van tien Europese tickets (2 x 5 zoals nu) aan die ene competitie. “De UEFA kent Europese tickets toe aan landen, niet aan competities”, klinkt het. Deloitte rekende overigens uit dat zelfs een terugval naar zeven Europese tickets voor de BeNe Liga financieel aantrekkelijker zou zijn dan wat de clubs nu krijgen. “Omdat de clubs in een sterkere competitie met meer financiële middelen verder zullen doorstoten in de Europese competities”, stelt het rapport.

Deloitte zal op vraag van de clubs over ongeveer drie maanden een derde, nog concreter rapport presenteren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten