Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

24/01/2020 - Unknown
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

COMMENTAAR

C-attest


Nieuwsmanager

Het is een understatement dat informateur Georges-Louis Bouchez op de zenuwen van de andere politieke kopstukken werkt. Met zijn pleidooi voor het volledig terugdraaien van de federalisering heeft hij de formatie nog wat moeilijker gemaakt. Een straffe stoot voor een informateur.

Hij kwam te laat en daar ging Conner Rousseau van door het dak. Hij liep maar wat graag in de kijker bij zijn bezoeken aan de koning en dat vond men bij PS hoogst irritant. Hij sprak zijn co-informateur Joachim Coens tegen en daar kreeg CD&V het van op de heupen. Terwijl hij iedereen de les las over het lekken van de inhoud van de gesprekken, wordt hij aangeduid als een belangrijke bron ervan. De grote Georges-Louis Bouchez-show heeft de formatie niet vooruit geholpen. Integendeel. Zijn pleidooi voor l’union fait la force – dat hij op meer dan één T-shirt heeft staan – maakt hem nu eigenlijk onmogelijk.

Niet omdat hij de eerste is die zich vragen stelt bij de verkaveling van het land. Of sommige departementen niet beter zouden gedijen, effectiever zouden zijn en vooral veel minder zouden kosten als ze centraal bestuurd worden. Wie heeft vier klimaatministers nodig op een zakdoek groot, terwijl het een mondiaal probleem is? Maar de terugkeer naar een volledig centraal bestuur zoals Bouchez bepleit, is geen fris idee. Het is een terugkeer naar vermolmde en absurde structuren.

“Van Bouchez de informateur zijn we bijna af, maar niet van Bouchez de partijvoorzitter. Ga daar mee naar de oorlog”

Elke politicus mag dromen van zijn ideale beleidsvorm. Elke partijvoorzitter mag dat. Elke informateur ook. Maar die doet dat nooit hardop. De informateursrol mag niet gebruikt worden voor eigen succes. Het is een opdracht waarbij men zichzelf wegcijfert om het algemeen belang te dienen. Volgende week zijn we eindelijk van informateur Bouchez af, maar niet van Bouchez de partijvoorzitter. Ga daar mee naar de oorlog. Welk kleurenpalet ook gekozen wordt, MR is er een deel van. Terwijl de voorzitter van MR een C-attest verdient voor politieke bekwaamheid. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, moet hem dringend bellen. Om te zeggen dat een grote mond en eigenwaan niet volstaan om het verschil te maken in de politiek. Zelfs al draagt men een strak pak.