Al 25 doden door coronavirus, Japan meldt tweede besmetting, mogelijk ook tweede in VS

© AFP

Het dodentol in China door het coronavirus is vrijdag gestegen tot 25. Dat meldt de dienst volksgezondheid van Peking. Het aantal mensen bij wie in het land het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830.

Daarmee is het aantal besmettingen in amper een dag tijd met bijna tweehonderd patiënten gestegen: de Chinese overheid sprak eerder van ongeveer 650 besmettingen. De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is. In Wuhan dook het virus voor het eerst op.

Woensdag werd bekend dat Wuhan om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan vanaf donderdag zijn luchthaven en treinstations sluit voor uitgaande reizigers. Ook het lokale openbaar vervoer gaat plat.

LEES OOK. Belg in China over het coronavirus dat het land en nu ook de rest van de wereld in z’n greep houdt: “We hebben schrik, maar krijgen amper informatie” (+)

Japan en VS

Ook in Japan is opnieuw iemand besmet geraakt met het coronavirus. Daarmee staat het aantal Japanse patiënten op twee, meldt het ministerie van Gezondheid van het land donderdag.

De Japanse patiënt is volgens de autoriteiten een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, waar het coronavirus voor het eerst opdook. De man is sinds zondag in Japan en is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.

In de Verenigde Staten wordt in Texas een nieuwe mogelijke besmetting van het coronavirus onderzocht. De patiënt zou net naar de Chinese stad Wuhan afgereisd zijn, het epicentrum van de virusuitbraak.

“Gisteren werd een potentiële patiënt geïdentificeerd in een lokale spoeddienst”, verklaarde dokter Eric Wilke van de gezondheidsdienst in Brazos, in het oosten van Texas.

De patiënt is een student van de universiteit van Texas A&M. Hij had “milde ademhalingssymptomen” zoals een “hoest” en “congestie”. De man stelt het goed. Hij meldde zich vooral uit bezorgdheid bij de spoeddienst, aldus Wilke. Hij wordt momenteel thuis in isolement gehouden totdat de resultaten van de analyse bekend zijn. Die worden ten laatste zaterdag verwacht.

In de VS was eerder al een patiënt besmet met het virus. De man vertoonde symptomen nadat hij was teruggekeerd van een reis naar de streek van Wuhan. Hij was zelf naar het ziekenhuis gestapt in de buurt van Seattle, waar hij is opgenomen.

Geen noodsituatie

In meerdere landen screenen de autoriteiten vliegtuigpassagiers uit China. Ook in Thailand, Taiwan en Vietnam zijn al gevallen van het virus ontdekt.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) stelde donderdag na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

LEES OOK. Wat is het coronavirus, hoe kan je het oplopen en hoe gevaarlijk is het? (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws