Caleb Ewan zet puntjes op de i in Tour Down Under, Philipsen terug in puntentrui maar “toch gefrustreerd”

In Murray Bridge kregen we in de Tour Down Under voor het eerst dit seizoen een echt duel tussen de twee sprinttenoren van de Belgische WorldTour-ploegen te zien. Sam Bennett zette fors aan, maar werd vrij gemakkelijk geremonteerd door Caleb Ewan. De Australiër van Lotto-Soudal boekt zo een drie op drie in de sprints, waarin hij goed werd afgezet. Hij is duidelijk de beste spurter van het moment. Jasper Philipsen eindigde derde en pakt daarmee de puntentrui terug, maar was in de eerste plaats ontevreden: “In de laatste bocht zat ik te ver, waardoor mijn sprint al op voorhand verknoeid was. Dit is frustrerend.”

In het criterium van Adelaide sprintte hij 10 km/u sneller dan de andere sprinters. Woensdag op de sprint bergop in Stirling veegde hij de vloer aan met specialist Daryl Impey. Vrijdag in Murray Bridge toonde hij zich vinniger en uitgekookter dan Sam Bennett.

Caleb Ewan is als een kanon aan het seizoen begonnen. De beste sprinter van de wereld in 2019 is duidelijk van plan in 2020 zijn kabinetstukje nog eens over te doen.

Het bijzondere aan de dominantie van Ewan is dat hij wint zonder sprinttrein. “Caleb is een totaal ander type sprinter dan André Greipel destijds. Hij moet de sprint niet per se van kop beginnen, maar begint zijn sprint het liefst vanuit het wiel van een andere sprinter. Hier in de Tour Down Under is dat simpel: het wiel van Bennett of Viviani”, duidt ploegleider Herman Frison.

Ditmaal koos de snelheidsduivel van Lotto-Soudal voor het achterwiel van Bennett. “Ik wou absoluut het wiel van Sam omdat ik wist dat hij de gevaarlijkste pion wou worden. Roger (Kluge, red.) zette mij daar perfect af. Dat lijkt makkelijker gezegd dan het in werkelijkheid is. Door de wind en het gevaar op waaiers was het een hele dag nerveus en gevaarlijk.”

Dubieuze laatste bocht

Ewan kwam op vijftig meter van de streep uit het wiel van Bennett, die geen weerwerk meer kon bieden. De Ier van Deceuninck – Quick Step wees naar de laatste bocht als schuldige. “In het roadbook stond dat de laatste bocht op 300 meter van de streep lag, maar dat was duidelijk ruim bemeten. Toen Morkov met Bennett in het wiel uit de bocht kwamen, waren ze verrast doordat de streep al zo dicht lag en heeft Sam meteen aangezet”, duidt ploegleider Rik Van Slycke.

Caleb Ewan zet puntjes op de i in Tour Down Under, Philipsen terug in puntentrui maar “toch gefrustreerd”
Foto: EPA-EFE

Ook Ewan had de laatste bocht anders ingeschat. “Ik dacht ook dat de bocht zo’n driehonderd meter van de streep lag, maar toen we net de bocht uit draaiden, zag ik het bord van de laatste 200 meter al staan. Dus misschien was het van de bocht slechts 250 meter tot aan de streep. Desalniettemin ligt zo’n aankomst met een late bocht mij zeer goed. Het is dan de snelle acceleratie die beslist over winst of verlies. Toen Sam aanzette, zat ik op vinkenslag klaar in zijn wiel en kon ik er nog vrij gemakkelijk uitkomen.”

Morkov blijft laatste man van Bennett

Ondanks ze bij Deceuninck – Quick-Step even moesten slikken om de sprintnederlaag te laten bezinken, gaven ze toe dat Ewan de betere was van Bennett. “Ik denk dat we geklopt zijn door een sprinter die momenteel iets explosiever is. Zelfs had Sam even langer gewacht met zijn sprint te lanceren, was het misschien niet gelukt, want dan had Caleb misschien zelf aangezet”, zegt Van Slycke, die toch tevreden blijft over de werking van de sprinttrein. “We zijn hier begonnen met Morkov als laatste man en Archbold daar net voor. Voorlopig blijven we dat systeem handhaven: Een zege en een tweede plaats op twee sprints, dan kan je moeilijk zeggen dat de machine stroef draait.”

Tien punten voorsprong voor Philipsen

Het meest gefrustreerd was de man die als derde over de streep bolde. Na zijn tweede plaats op dag één en zijn vierde plaats op dag twee, veroverde Philpsen in Murray Island opnieuw een dichte ereplaats. “Ik ben gefrustreerd, omdat het mijn eigen schuld is. In de laatste bocht wou ik in derde positie gepositioneerd zitten, maar ik zat pas negende. Daardoor moest ik mijn sprint al van in de bocht lanceren. Ik zette nog alles op alles in de hoop Bennett en Ewan nog bij te benen en zo misschien te verrassen, maar net toen ik langszij kwam, vertrokken zij. Ik had toen al mijn pijlen verschoten”, aldus de poulain van Allan Peiper bij UAE Emirates, die zijn mindere plaatsing in de sprint kon wijten aan het feit dat zijn lead-out Mikkel Bjerg door een val sukkelt met een handblessure en daardoor niet genoeg pk’s kan duwen om Philipsen zoals op dag één perfect in het wiel van Bennett of Viviani af te zetten.

Caleb Ewan zet puntjes op de i in Tour Down Under, Philipsen terug in puntentrui maar “toch gefrustreerd”
Foto: Photo News

Omdat Philipsen onderweg ook al twee keer de volle buit had meegepakt in de tussensprints, verovert hij terug de blauwe puntentrui. “Ik mengde mij in de tussensprints met een dubbel doel. Zelf punten pakken en ook boniseconden wegkapen voor de neus van de klassementsrenners om zo mijn ploegmaat Diego Ulissi te helpen.”

Met een totaal van 49 punten heeft Philipsen een riante voorsprong van 10 punten op dichtste achtervolger Caleb Ewan in het puntenklassement. De puntentrui ligt dus binnen handbereik. “De etappe van zaterdag zal allesbepalend zijn. Als ik de heuvel in de diepe finale kan overleven en nadien kan meesprinten voor de zege, zit de kans er in. Ik vind het leuk om vast te stellen dat ik afgelopen winter als sprinter een stap voorwaarts heb gezet, maar ik wil in de eerste plaats proberen om koersen te winnen. Vorig jaar reed ik als neoprof 25 keer bij de eerste tien. Het seizoen is nog maar vier dagen ver of ik zit weeral aan drie stuks. Die stapel ereplaatsen worden stilaan frustrerend”, aldus de 21-jarige sprinter uit Ham.

LEES OOK. Hoe Jasper Philipsen in zeven stappen een topsprinter werd: “In de laatste kilometer word ik een beest”

Val van aanvalslustige De Vreese

Naast Philipsen stond er met Laurens De Vreese nog een andere renner op het podium van de dag. De renner van Astana blijft nog steeds de meest aanvalslustige renner van deze Tour Down Under. Toch zal de Oost-Vlaming met gemengde gevoelens terugkijken op zijn dag in de aanval. Toen zijn vluchtpoging in de diepe finale gestrand was, raakte hij betrokken bij een valpartij. De averij bleef beperkt, maar echt deugd doet zo’n valpartij natuurlijk nooit.

Rituitslag

1 EWAN Caleb (Lotto Soudal)

2 BENNETT Sam (Deceuninck - Quick Step)

3 PHILIPSEN Jasper (UAE-Team Emirates)

4 GREIPEL André (Israel Start-Up Nation)

5 DAINESE Alberto (Team Sunweb)

6 LAAS Martin (BORA - hansgrohe)

7 NIZZOLO Giacomo (NTT Pro Cycling)

8 BAŠKA Erik (BORA - hansgrohe)

9 SARREAU Marc (Groupama - FDJ)

10 MØRKØV Michael (Deceuninck - Quick Step)

Door Bram Vandecapelle in Murray Bridge
AANGERADEN